Ce a obținut Iohannis după vizita din SUA: „Poziția președintelui României este mult mai puternică acum”

Foto Facebook K. Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele Statelor Unite Joe Biden, în cadrul unei vizite oficiale în Statele Unite ale Americii.

Cei doi au avut o scurtă discuție în Biroul Oval, în fața presei americane. Joe Biden a ținut să sublinieze încă din momentul în care a intrat în Biroul Oval, alături de Klaus Iohannis, că acum 20 de ani când era doar senator, a fost printre cei mai înverșunați susținători ai aderării României la NATO.

Ulterior Biden i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru implementarea Parteneriatului Strategic, pentru rolul pe care România îl joacă în NATO, considerând acest rol unul vital nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit despre principalele concluzii ale întrevederii dintre președintele României, Klaus Iohannis și președintele Statelor Unite, Joe Biden. Acesta spune că după întâlnirea cu Biden, poziția lui Iohannis, în calitate de candidat la șefia NATO, s-a întărit.

„Întâlnirea a fost foarte puternică, mult mai puternică decât anticipam. Mizam pe o întâlnire mai degrabă de consolare a președintelui României și am constatat că a fost o întâlnire cât se poate de bună, de puternică. Sunt câteva elemente asupra cărora ar trebui să ne oprim – fotografia, durata, declarațiile. Toate indică o relație solidă și un parteneriat activ.

Nu a fost nici pe departe o încercare a administrației americane de a consola un candidat la funcția de secretar general al NATO care ar avea șanse mai mici. Aș putea spune că din contra, după această întâlnire, fără să spun că lucrurile s-au schimbat în mod semnificativ, poziția președintelui României este mult mai puternică. Cred că președintele a avut posibilitatea să explice care sunt motivele și care sunt avantajele acestei candidaturi, în contextul în care Ungaria anunțase încă dinainte că nu va accepta în niciun caz o candidatură a premierului Mark Rutte. În condițiile acestea, este cât se poate de clar că președintele mai are încă destul de multe cărți de jucat”, a spus politologul.

Cristian Pîrvulescu a spus totodată că era inevitabil ca în cadrul discuției dintre cei doi șefi de stat să nu se ajungă la situația din Ucraina, ținând cont de poziția celor două state (România și SUA) în interiorul NATO, în contextul războiului.

„Nu avea cum să nu se aducă în discuție și situația din Ucraina. Punctul cel mai puternic pe care îl are România este parteneriatul cu SUA și, în interiorul NATO, sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel legat de bateria Patriot pe care România ar putea să o dea. Din acest punct de vedere, angajamentul României, având în vedere situația particulară a țării, este cât se poate de puternic de asemenea. Inclusiv cu promisiunea că va fi obținut ceva în contrapartidă, și aici vorbim desigur despre material militar”, a mai punctat politologul.

Discuția despre sistemul Patriot

Amintim că președintele Klaus Iohannis a confirmat că un sistem Patriot din cele deținute de România ar putea ajunge în Ucraina.

E vorba de un sistem din cele trei aflate în curs de operaționalizare. Sistemul care e deja operațional nu va fi trimis Ucrainei.

„Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost intrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discutie. Am spus ca suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem ce putem primi în schimb pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a punctat Iohannis.

Președintele României a mai adăugat că negocierile pentru a trimite un sistem Patriot Ucrainei se poartă nu pentru cel operațional, ci pentru unul din cele aflate în proces de operaționalizare.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: