Ce-am avut și ce-am pierdut. Cum au evoluat cabinetele guvernamentale în ultimii ani. Ce schimbări aduce noua coaliție

În așteptarea noului guvern de coaliție națională, să vedem care a fost arhitectura executivului din ultimii ani și cum ar putea evolua. Dacă guvernul Dăncilă a avut 27 de membri, cel al lui Ciolacu are doar 20. Reorganizări drastice ale ministerelor au avut loc odată cu învestirea cabinetului Orban, care fiind format din membri PNL (și un independent) a avut doar 18 membri. Este de așteptat ca o coaliție mai amplă să aducă și un număr mai mare de membri ai guvernului.

La acest moment, PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale au ajuns la un acord de guvernare, dar rămâne de văzut dacă USR va face parte din Guvern sau va întra în opoziție cu anumite beneficii suplimentare.

Conform informațiilor apărute pe surse, premierul viitorului Guvern va fi de la PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu. În noul Guvern vor fi mai multe funcții de vicepremieri, de la fiecare partid în parte. PNL, UDMR și USR (dacă vor fi cooptați) vor avea câte o funcție de vicepremier. Este posibil ca vicepremierii să aibă și portofolii, să nu aibă doar funcție de reprezentare politică.

Cum s-au schimbat ministerele în ultimele guverne

Guvernul Viorica Dăncilă ( – ) a avut 27 de membri, dintre care 4 viceprim-miniștri
Guvernul  Ludovic Orban (14 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020) a avut 18 membri dintre care 1 viceprim-ministru.
Guvernul Florin Cîțu (23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021) a avut 21 de membri dintre care 2 viceprim-miniștri.
Guvernul Nicolae Ciucă (25 noiembrie 2021 – 12 iunie 2023) a avut 22 de membri dintre care 2 viceprim-miniștri.
Guvernul Marcel Ciolacu (15 iunie 2023- prezent) a avut 20 de membri dintre care 2 viceprim-miniștri.

Guvernul Ludovic Orban, instalat în noiembrie 2019, a restructurat semnificativ aparatul guvernamental față de guvernul anterior condus de Viorica Dăncilă. Unele ministere au fost desființate, iar atribuțiile lor au fost redistribuite către alte structuri. Iată principalele modificări:

  • Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – A fost absorbit în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
  • Ministerul Apelor și Pădurilor – A fost comasat cu Ministerul Mediului, formând Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
  • Ministerul pentru Relația cu Parlamentul – A fost desființat, iar atribuțiile sale au fost preluate de Secretariatul General al Guvernului.
  • Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale – A fost absorbit în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
  • Ministerul Energiei – A fost integrat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
  • Ministerul Turismului – De asemenea, a fost comasat cu Ministerul Economiei.
  • Ministerul pentru IMM-uri – Funcțiile acestuia au fost preluate tot de Ministerul Economiei​.

Odată cu instalarea guvernului Florin Cîțu, aparatul guvernamental a suferit noi modificări având ca scop eficientizarea, dar și adaptarea structurii guvernamentale la prioritățile coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR din acel moment.

  • Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Educației și Cercetării din guvernul Orban au fost reorganizate. S-a înființat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, separat de Ministerul Educației​.
  • Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a fost împărțit: au fost create Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și un nou Minister al Energiei​.
  • Ministerul Tineretului și Sportului a fost menținut în structura cabinetului, dar cu noi responsabilități.

În Guvernul Nicolae Ciucă, format în noiembrie 2021, au fost aduse două modificări notabile în structura ministerelor față de guvernul anterior, al lui Florin Cîțu. Au apărut Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Schimbarea a reflectat prioritățile coaliției formate din PSD, PNL și UDMR, care au reconfigurat ministerele pentru a răspunde noilor obiective strategice.

În Guvernul Ciolacu, Ministerul Sportului a fost desființat și înlocuit cu Agenția Națională pentru Sport, care funcționează sub coordonarea Guvernului. De asemenea, ministerul Economiei l-a absorbit și pe cel al Antreprenoriatului și Turismului.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: