Călin Popescu Tăriceanu a demarat a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Tăriceanu se întâlneşte astăzi cu liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, potrivit rtv.net.
„Preşedintele s-a implicat concret în acţiuni politice de notorietate publică care l-au transformat în liderul de facto al Fundaţiei Mişcarea Populară, fundaţie cu activitate eminament politică, şi al Partidului Mişcarea Populară”, se arată în cerere de suspendare.
Al doilea cap de acuzare îl constituie „intervenţia” lui Băsescu la preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în problema nominalizării comisarului european.
Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că începe astăzi strângerea de semnături pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Şeful Senatului a arătat că, pentru declanşarea procedurilor de suspendare a preşedintelui, este nevoie de o treime din semnăturile tuturor parlamentarilor și că procedura va fi demarată pe 23 septembrie, iar referendumul pentru demitere va avea loc concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 2 noiembrie a.c.
Pe lângă întâlnirea lui Tăriceanu cu liderii de grup de la Senat se va organiza cât se poate de repede şi o întâlnire similară şi cu liderii de la Camera Deputaţilor.
Întrebat dacă s-a consultat şi cu preşedintele PSD în legătură cu suspendarea, Tăriceanu a răspuns: „Mă consult periodic cu premierul, dar am reţinut declaraţia conform căreia nu crede că parlamentarii PSD vor avea vreo reţinere în a semna cererea de suspendare„.
Preşedintele Senatului a reiterat faptul că nu-şi doreşte funcţia de preşedinte interimar al României în cazul în care Traian Băsescu va fi suspendat şi ulterior demis. „Subliniez că, în cazul în care se va aproba cererea de suspendare şi se va pune problema desemnării unui preşedinte interimar, întrucât sunt angrenat în campania electorală, nu voi accepta funcţia de preşedinte interimar„, a spus Tăriceanu adăugând ca va renunţa în favoarea preşedintelui Camerei Deputaţilor.
Tăriceanu a reluat liniile directoare pe care bazează cererea de suspendare. „În primul rând, este atitudinea preşedintelui ce excede cadrul Constituţiei prin susţinerea făţişă a unui partid în campania electorală. În al doilea rând, sunt lucruri de notorietate, precum declaraţia Parlamentului adoptată în luna iunie datorită gravelor atingeri aduse prestigiului prezidenţiale din cauza scandalului în care ste implicate fratele preşedintelui”, a spus preşedintele PLR, potrivit rtv.
Acesta susţine că o demitere a lui Traina Băsescu la finele mandatului are şi o încărcătură simbolică. „Într-un fel, acum ducem la capăt un lucru început şi neterminat pentru că voinţa covârşitoare a cetăţenilor la referendumul din 2012 a fost înfrântă printr-un act juridic„, a argumentat preşedintele Senatului.
El a respins argumentul potrivit căruia conflictul din Ucraina face inoportună suspendarea preşedintelui, în contextul în care acesta coordonează politica externă a României şi este comandantul suprem al forţelor armate. Tăriceanu susţine că suspendarea este o obligaţie în condiţiile în care preşedintele încalcă în mod constant Constituţia. „Nu văd în asta un argumente pentru care legea să fie pusă în paranteze. Nu trebuie să nesocotim legea pentru că este un conflict în Ucraina. Arhitectura constituţională permite funcţionarea statului şi cu un preşedinte suspendat„, susţine Tăriceanu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News