Ce conține forma finală a proiectului privind eliminarea pensiilor speciale. Bodog (PSD): „Legea va trece de controlul constituționalității!”

Florian Bodog, senator PSD, a explicat, într-o intervenție telefonică la emisiunea ,,Puterea Știrilor” de la PS News, schimbările aduse miercuri, în Parlament, la proiectul eliminării pensiilor speciale

„Așa cum s-a convenit, fiecare ministru care gestionează pensii speciale trebuie să propună amendamente care asigure buna funcționare a sectorului pe care îl gestionează. Oarecum normal, adică nu poate un ministru de la Muncă să gestioneze probleme legate de pensile speciale de la Justiție.

Amendamentele despre care vorbim au venit din partea ministrului de Interne și ministrului Justiției și motivarea a fost că, dacă nu se introduce această perioadă de 5  ani, ar fi urmat un val de pensionări, din ambele sectoare, atât din Ministerul de Interne, cât și din Ministerul Justiției, care ar fi afectat buna funcționare și ar fi făcut imposibilă respectarea unei alte reforme din PNRR, privind asigurarea unui grad de ocupare de minimum 85% la magistrații de la DNA.”, a spus senatorul PSD. 

PS News: Proiectul va trece și de o eventuală contestație la CCR?

Florian Bodog: Proiectul, așa cum știți, a trecut astăzi cu votul majorității parlamentarilor și al senatorilor, singurii care s-au opus, oarecum ciudat și oarecum în contradicție cu ceea ce au afirmat de-a lungul timpului, au fost cei de la USR. Eu cred că acest proiect, fiind proiect de reformă în PNRR, ar fi trebuit susținut, indiferent dacă nu sunt de acord cu toate lucrurile care sunt prevăzute acolo. Eu cred că USR-ul trebuia să dea un semnal cu privire la susținerea eliminării pensiilor speciale, dar cred că au făcut tot mai mult un fel de gargară politică, cu privire la pensiile speciale ale parlamentarilor, decât să susțină cu adevărat eliminarea pensiilor speciale și da, specialiștii noștri spun că această lege va trece de controlul constituționalității.

Practic, s-a ținut cont de toate observațiile care au fost de-a lungul timpului, venite de la Curtea Constituțională sau de la alte instituții care au semnalat probleme.

PS News: Cu ce e mai bună această lege față de proiectul PNL, de exemplu?

Florian Bodog: Această lege este, practic, o lege care armonizează mai multe tipuri de propuneri, apărute în spațiul public și, pe de altă parte, armonizează și deciziile din coaliție. Știți foarte bine o astfel de lege nu poate fi trecută, decât dacă există această colaborare, cel puțin între partidele din coaliție și, așa cum ați văzut, și UDMR-ul a venit și a ridicat o serie de semne de întrebare.

Domniile lor au fost, de exemplu, nemulțumiți de faptul a fost prea scurtă, în opinia dânșilor, perioada în care s-a dezbătut, dar știți că aveam, ca timing, acest jalon de bifat și, practic, nu se mai putea aștepta. În final, UDMR-ul a votat, alături de PSD și de PNL, în Senat, această lege, chiar dacă nu face parte din coaliția de guvernare.

Proiectul eliminării pensiilor speciale, adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege a suferit modificări față de varianta asumată de Guvern.

Astfel, potrivit noilor modificări, procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.

De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare acum beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani.

Inițiatorii amendamentului sunt parlamentarii PSD și PNL care au motivat că această prevedere este necesară „pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”.

O altă modificare operată față de varianta asumată și anunțată prevede o impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum anunțaseră inițial.

Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.

„Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043”, a explicat preşedintele comisiei de muncă, Adrian Solomon.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: