Ce drepturi are, de fapt, președintele României. Ce vor avea voie să facă George Simion sau Nicușor Dan

Sursa foto: facebook

Președintele României are un set de drepturi și atribuții, însă puterea se exercită în limitele stabilite de Constituție. Chiar dacă oamenii politici tind să promită că vor schimba lucrurile din temelii dacă vor ajunge la Cotroceni, puterea acestora se exercită în limitele stabilite de Constituție.

Ce rol și drepturi are președintele României

Românii au votat duminică, 4 mai, în primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. După numărătoarea tuturor voturilor din țară, rezultatele arată că George Simion și Nicușor Dan se vor confrunta în turul 2, programat pe 18 mai. Unul dintre aceștia va ocupa cea mai înaltă funcție în stat. Însă, nu toți alegătorii știu că puterea unui președinte este limitată de Constituție.

Liderul statului reprezintă România în plan intern și internațional și este comandantul suprem al armatei. El poate convoca CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) și poate declara mobilizarea parțială sau generală a forțelor armate, cu aprobarea Parlamentului.

„În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj”, potrivit arată alineatului (3) din articolul 92.

În ce condiții poate dizolva Parlamentul

Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de premier și numește Guvernul, cu aprobarea Parlamentului, dar are dreptul și de a revoca miniștri la propunerea premierului.

Poate dizolva Parlamentul, dar acest lucru se poate întâmpla în anumite condiții: în urma consultării președinților celor două Camere și a liderilor partidelor parlamentare, dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere pentru formarea Executivului în termen de 60 de zile de la prima solicitare. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla dacă sunt cel puțin două solicitări de învestitură respinse.

Șeful statului promulgă legile adoptate de Parlament. Totodată, el poate numi judecătorii Curții Constituționale și decide numirile în alte funcții importante: procurorul general și șefii serviciilor secrete.

Președintele poate acorda grațiere individuală și emite decrete prezidențiale, contrasemnate de prim-ministru. Poate să confere decorații, titluri de onoare, grade de general, mareșal și amiral.

De asemenea, liderul statului semnează tratate internaționale și le supune spre ratificare Parlamentului, acreditează ambasadorii români în alte state și susține pozițiile României în plan internațional.

„Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, se arată în Constituție.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: