Ce efecte are canabisul? Dr. Radu Țincu: Poate să apară dependența!

Sursa: freepik.com

Consumul de droguri este în crește în România, mai ales în rândul tinerilor. În liceele și universitățile din țară se descoperă tot mai mulți tineri care vând și consumă droguri, ceea ce crește riscurile asupra sănătății. Canabisul este considerat de mulți tineri ca fiind un drog sigur și fără efecte, însă specialiștii care combat fenomenul drogurilor arată contrariul.

Medicul Radu Țincu, conferențiar universitar cu dublă specializare în ATI și toxicologie la Spitalul Floreasca, a explicat efectele canabisului, într-un interviu special pentru PS News. Doctorul a precizat că acest drog ușor duce la dependență pe termen lung și are numeroase efecte asupra creierului. Tinerii care consumă canabis se confruntă cu tulburări de comportament, agitație, scăderea capacității intelectuale, scăderea performanțelor la școală sau chiar cu probleme psihiatrice.

Doctorul Țincu a explicat că în ultimii ani a crescut numărul de tineri care ajung la spital cu probleme medicale din cauza consumului de droguri. Canabisul rămâne o poartă de intrare spre consumul de droguri mai puternice, iar acest lucru este demonstrat de numeroasele cazuri din spitale.

PS News: Ce efecte are canabisul asupra creierului tinerilor?

Dr. Radu Țincu: Există efecte pe termen scurt și aici vorbim de intoxicație acută, prin supradozare a canabinoizilor. Știm foarte clar că marijuana este o substanță stimulatoare a sistemului nervos central, astfel încât poate să determine supradoză, agitație psihomotorie, halucinații, anumite tulburări de comportament, afectează capacitatea de atenție, gândire, memorie, uneori la supradoze pot să apară și efecte cardiovasculare de stimulare, cum ar fi tahicardii sau diferite aritmii cardiace.

Însă ceea ce trebuie să îngrijoreze mai mult sunt efectele pe termen mediu și lung pe care le poate determina consumul de marijuana, și aici discutăm de o scădere a capacității intelectuale, chiar sunt studii care arată o scădere a performanțelor școlare asupra tinerilor care consumă marijuana pe perioade lungi de timp. Unele tulburări de comportament și chiar posibilitatea de apariția unor probleme psihiatrice la pacienți care sunt vulnerabili să dezvolte astfel de manifestări.

PS News: Pe termen lung poate să apară și dependența?

Dr. Radu Țincu: Dependența poate să apară pentru că aici vorbim de o acțiune dintre canabinoizii pe care îi conține marijuana și receptorii canabinoizi care sunt prezenți în organismul nostru. Apare inițial un fenomen de toleranță, adică o dispariție a efectelor care necesită o creștere a dozelor progresive pentru a putea obține acea senzație de bine. Odată ce acest lucru se întâmplă, receptorii se obișnuiesc cu prezența canabinoizilor din marijuana și apare sindromul de dependență. Dependență care, inițial, este una psihică pentru că vrem să ne simțim bine și atunci această stare de bine pe care o obținem fumând marijuana creează dependență imediată, o dorință de a retrăi o stare de bine. Și a doua este dependența fizică, este acea dependență pe care o manifestă receptorii pe care acționează marijuana și în unele cazuri există chiar sevraj, cu agitație psihomotorie, cu o stare generală alterată, cu transpirații dacă pacientul respectiv nu-și oferă o cantitate de canabinoizi suficientă să satureze receptorii din sistemul nervos central.

Dr. Radu Țincu, sursa foto: clinicamedicum.ro

PS News: Poate fi canabisul o poartă de intrare spre consumul de droguri de mare risc?

Dr. Radu Țincu: Există o teorie care spune acest lucru, chiar dacă în prezent multe studii, în zona psihiatriei, nu au mai considerat necesară această teorie, că este o poartă de începere a consumului. În realitate, vă spun din practica din spital, aproape toți pacienții care au ajuns să fie dependenți de alte droguri, cocaină, amfetamină, heroină, toți au spus că au început inițial consumul cu droguri ușoare și marijuana este una dintre ele. De obicei au spus că după o perioadă de câțiva ani de consum a marijuanei au diversificat consumul de droguri cu alte substanțe.

PS News: A crescut numărul de pacienți care sosesc la spital cu probleme medicale din cauza drogurilor?

Dr. Radu Țincu: A crescut în ultima perioadă, în ultimii ani, avem o creștere a numărului de cazuri, cu o scădere a vârstei de consum și cu o diversificare extrem de rapidă a substanțelor pe care aceștia și le administrează. De foarte multe ori, din păcate, discutăm de poliadicții, de adicții la mai multe substanțe în același timp. De obicei tinerii își administrează cocktailuri de substanțe. Acest lucru crește riscul de a dezvolta toxicitate, iar pe de altă parte discutăm de o afectare multiplă la nivelul creierului, pentru că fiecare substanță acționează într-un anume mod și acest lucru duce la un risc de toxicitate extrem de ridicat.

Problema consumului la adolescenți o reprezintă canabisul. Ei consideră că este un drog fără niciun fel de risc, pentru că este o plantă. Nu pot să identifice nici măcar riscurile imediate ale consumului, adică intoxicația acută și, cu atât mai puțin, nu au cunoștințe despre efectele pe termen mediu și lung ale consumului acestei substanțe.

După vârsta de 25-30 de ani vorbim de un consum a unor substanțe cu un potențial toxic ridicat: cocaină, amfetamine, anumite opioide, medicamente din sfera celor care sunt relativ hipnotice,  a celor care sunt antidepresive și de cele mai multe ori acestea sunt combinate și cu un consum de alcool, lucru care nu face decât să potențeze efectele substanțelor respective.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: