Protestele fermierilor din Germania sunt doar cele mai recente dintr-o lungă serie în întreaga Uniune Europeană. Unele nemulțumiri sunt comune, altele punctuale.
Protestele fermierilor, care au generat deja turbulențe politice în diverse țări ale Europei, au ajuns și în Germania. Într-o săptămână de acțiune la nivel național, agricultorii s-au pronunțat împotriva eliminării planificate a subvenţiei pentru motorina agricolă.
Convoaie cu mii de tractoare și camioane au provocat haos în trafic și au blocat mai multe orașe în ultimele zile. La Emden, producția a fost oprită la uzina Volkswagen. Cu o săptămână înainte, demonstranți furioși l-au împiedicat pe ministrul Economiei, Robert Habeck, să coboare de pe un feribot, în timpul unei vacanțe de familie.
În ultimii ani situații asemănătoare au avut loc și în alte părți ale Europei. În Țările de Jos, protestele au fost caracterizate de violență, de încălcări ale vieții private a politicienilor și au dus la perturbări masive ale vieții economice. Fermierii olandezi s-au opus măsurilor de reducere a emisiilor de azot iar protestul lor a stat în cele din urmă la baza nașterii, în 2019, a unui nou partid politic, formațiunea populistă a fermierilor BBB.
Nemulțumirea față de impactul măsurilor de mediu și al costurilor lor ridicate a fost exprimată în stradă și în Belgia, Spania sau Franța. Valul a ajuns și în Polonia și în alte țări est-europene, unde supărarea principală a agricultorilor a fost legată de importul de cereale ieftine din Ucraina. În România, nemulțumirile încep de la accizele pentru carburanți și de la taxele considerate ca fiind exagerate pentru folosirea mașinilor agricole.
Jan Douwe van der Ploeg, fost profesor la Universitatea Wageningen din Olanda, este sociolog specializat în relațiile din lumea agrară și vede un punct comun important în multe dintre aceste proteste: apărarea status quo-ului. Fermierii își doresc să păstreze ”subvențiile primite de-a lungul anilor, combustibilii fosili și pesticidele. Acestea sunt caracteristici clare ale agriculturii industrializate”.
Protestele fermierilor din întreaga Europă nu pot fi pur și simplu încadrate într-un șablon unic. Declanșatorii sunt diferiți în fiecare țară. În Germania este vorba de subvențiile pentru motorina agricolă, în Spania de reduceri ale alocațiilor de apă, în Franța de costurile irigațiilor și ale combustibililor dar și de politica agricolă a UE.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News