Ministrul Mircea Fechet despre Sistemul Garanție-Returnare: Am atins pragul de 1.000.000 de ambalaje pe zi

Sursă foto: gov.ro

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, despre Sistemul Garanție-Returnare, că s-a atins pragul de 1.000.000 de ambalaje pe zi şi că în cel mult trei ani doreşte să se ajungă la performanţele statelor care depăşesc 90 la sută returnare.

“Putem spune că suntem în traiectoria pe care o așteptam. Dacă în luna decembrie am avut câteva zeci de mii de recipiente, în luna ianuarie am avut puțin peste 2 milioane, iată că acum am atins pragul de 1.000.000 de ambalaje pe zi. Este o cifră pe care o așteptam și estimăm că aceste cifre vor crește exponenţial până la momentul la care toată marfa de pe raft va fi ambalată în ambalaje aferente sistemului garanție-returnare și vom avea aceste ambalaje aduse înapoi la magazin”, a spus Fechet la Antena 3.

Sistemul garanție-returnare își propune să pornească de la “cifra rușinoasă pe care o avem astăzi” de colectare separată de 13-14%, a precizat ministrul.

“În maxim 3 ani de zile ne dorim să atingem performanțele altor state care au implementat deja un astfel de sistem și care depășesc 90-95% returnare”.

Mircea Fechet a declarat, în ceea ce-i priveşte pe comercianţii care nu s-au conformat, că nu este adeptul amenzilor.

“Eu cred foarte mult în dialog și cred foarte mult în buna credință a comercianților. Sistemul garanție-returnare presupune un efort făcut de către producători, de distribuitori, de comercianții mai mici sau mai mari și de cetățeni.             Este un efort pe care fiecare dintre noi trebuie să-l facem, iar comercianții sunt convins că vor înțelege că nu au altă șansă decât aceea de a respecta legea. Eu nu sunt adeptul amenzilor, eu cred că va trebui să existe un dialog constant cu aceștia, să înțeleagă exact care le sunt obligațiile și cum vor fi sprijiniți pentru acest efort”.

Comercianții, mai mari sau mai mici, care colectează fie manual, fie automat, sunt plătiți pentru fiecare PET, pentru fiecare doză și pentru fiecare sticlă pe care o recuperează din sistemul garanție-returnare, a explicat el.

“E adevărat, nu sunt mulți bani, vorbim de 0,10 RON la fiecare sticlă, adică un leu pentru 10 PET-uri. Însă atunci când ne gândim la niște volume mai mari la sfârșit de lună, sunt niște costuri care ar trebui să acopere efortul acestora”, a mai spus Fechet.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL