Ce indicatori economici și sociali ar fi avut România dacă NU intra în UE

Sursă foto: europa.eu

Unele opinii izolate pun la îndoială beneficiile nete ale aderării la Uniunea Europeană. Lipsa argumentelor face ca doar o mică parte a populaţiei României să îmbrăţişeze astfel de abordări, potrivit unei analize efectuate exclusiv pentru MEDIAFAX de prof.univ.dr. Cristian Socol.

În ultimul EuroBarometru – Socio-Demographic Trends (2024), 53% dintre români au o imagine pozitivă despre UE (media UE 44%) şi 70% dintre români consideră că ţara noastră a avut beneficii nete ca urmare a calităţii de membru UE. Mai mult, în ultimul Eurobarometru – Provocări şi priorităţi pentru UE: opiniile tinerilor (2024), 88% dintre tinerii români intervievaţi se declară Foarte optimişti / Mai degrabă optimişti cu privire la viitorul UE (mult deasupra mediei de 61% la nivelul UE).

Principalele 10 beneficii enumerate de respondenţi sunt: UE aduce noi oportunităţi de muncă pentru români; UE contribuie la menţinerea păcii şi întărirea securităţii; UE îmbunătăţeşte standardul de viaţă al românilor; apartenenţa la UE îmbunătăţeşte cooperarea între România şi alte ţări europene; UE contribuie la creşterea economică în România; UE oferă românilor un cuvânt mai puternic de spus în lume; UE contribuie la democraţia din România; UE îmbunătăţeşte cooperarea României cu ţările din afara clubului european; UE ajută România să combată schimbările climatice; Românii au o influenţă importantă în deciziile luate la nivelul UE.

Este adevărat, aderarea la Uniunea Europeană şi integrarea în acest club aduc şi câteva dezavantaje / costuri: o concurenţă mai puternică pentru firmele româneşti; migraţia forţei de muncă, creând un deficit de personal în anumite domenii din România; adaptarea costisitoare la standardele europene – atât statul, cât şi mediul privat au trebuit să investească mult pentru a se conforma acquis-ului comunitar şi normelor UE; pierderea parţială a suveranităţii, unele decizii/competenţe fiind partajate sau chiar exclusive la nivel supranational; creşterea preţurilor după aderare, în unele domenii, liberalizarea pieţelor şi alinierea la preţurile europene conducând la scumpiri.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: