Ce înseamnă, de fapt, oprirea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina

Sursa foto: Volodimir Zelenski

Statele Unite au furnizat Ucrainei ajutor militar în valoare de 65,9 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022, scrie The Guardian, care arată că livrările de armament au continuat și după ce actuala administrație Trump și-a început mandatul.

După decizia anunțată marți de un oficial al Casei Albe, nu este clar când și dacă sprijinul militar va fi reluat.

În precedenta administrație, președintele de atunci, Joe Biden, a vorbit deseori de „sprijinul neclintit al Americii pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Însă președintele republican Donald Trump a inițiat o apropiere de Moscova, în timp ce presează Ucraina să accepte o pace cu Rusia fără garanții de securitate americane.

Iată o defalcare a principalelor livrări de ajutor militar către Ucraina, conform unei liste furnizate de Departamentul de Stat al SUA la 20 ianuarie 2025. Este data de început a mandatului lui Donald Trump.

Apărarea antiaeriană

Pentru a ajuta Kievul să contracareze barajele de atacuri aeriene din partea Rusiei, Washingtonul a trimis în Ucraina trei baterii de rachete sol-aer Patriot.

Aliații europeni au furnizat, de asemenea, astfel de sisteme Ucrainei. Este și cazul României, care a trimis o astfel de baterie în toamna anului trecut, la cererea SUA, decizia fiind formalizată astă vară de CSAT.

România dispunea de patru baterii Patriot și a rămas cu trei.

Alte sisteme de apărare trimise de SUA includ 12 sisteme NASAMS (sisteme avansate de apărare anti-rachetă sol-aer, n.r.), precum și sisteme și muniții Hawk și peste 3 000 de rachete antiaeriene Stinger.

Pentru îmbunătățirea eficacității tirului, au fost furnizate 21 de radare de supraveghere aeriană, precum și echipamente care integrează lansatoarele și rachetele occidentale cu sistemele Ucrainei.

Rachete și mortiere

Washingtonul a trimis peste 200 de obuziere (tunuri de câmp, n.r.) de 155 mm, împreună cu trei milioane de muniții de artilerie corespunzătoare, 72 de obuziere de 105 mm și un milion de muniții, precum și peste 700.000 de mortiere.

Mai mult de 40 de lansatoare de rachete HIMARS montate pe vehicule blindate au fost livrate împreună cu muniția corespunzătoare.

În plus, Washingtonul a oferit Ucrainei peste 10.000 de rachete antitanc Javelin, care au devenit simboluri ale rezistenței ucrainene împotriva invaziei ruse în primele săptămâni ale războiului.

Au fost, de asemenea, expediate peste 120.000 de alte arme anti-vehicule, precum și 10.000 de rachete antitanc Tow.

În ceea ce privește infanteria, soldaților ucraineni le-au fost furnizate peste 500 de milioane de cartușe pentru arme de calibru mic și grenade.

Tancuri și elicoptere

Pentagonul a refuzat până în prezent să trimită aviație de luptă direct la Kiev, dar administrația Biden a furnizat 20 de elicoptere militare Mi-17 de concepție sovietică.

De asemenea, SUA au livrat mai multe modele diferite de drone.

După mai multe amânări, administrația Biden a trimis în cele din urmă 31 de tancuri Abrams, cele mai avansate tancuri grele americane, începând din ianuarie 2023.

De asemenea, au fost trimise 45 de tancuri T-72B de concepție sovietică.

Lista Departamentului de Stat cu mijloace expediate în Ucraina include și 300 de vehicule de luptă Bradley, 1.300 de transportoare blindate de personal, peste 5.000 de vehicule militare Humvee și 300 de ambulanțe blindate.

Washingtonul a mai furnizat peste 100 de nave de patrulare, sisteme de apărare de coastă, mine Claymore, sisteme de comunicații prin satelit, ochelari de vedere pe timp de noapte și peste 100.000 de seturi de veste antiglonț.

Ce s-a întâmplat după 20 ianuarie

Cifrele de mai sus surprind situația până la data de 20 ianuarie 2025, în ultimele ore ale administrației Biden.

De la preluarea mandatului de către Trump, în aceeași zi, Washingtonul a continuat să livreze Ucrainei ceea ce un oficial american din domeniul apărării a numit „muniții esențiale” aprobate de administrația anterioară, inclusiv arme antitanc și muniții de artilerie.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: