Ce l-a nemulțumit pe Crin Antonescu după discuția cu coaliția

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Crin Antonescu rămâne, cel puțin pentru moment, candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de președinte al României. Însă fricțiunile încă există în cadrul coaliției, după cum spun specialiștii și după cu se și văd cu ochiul liber.

La un moment dat, Antonescu a și spus că se autosuspendă din această postură, iar între timp, a confirmat că acceptă totuși această nominalizare. Dar persistă întrebarea legată de motivele nemulțumirii sale.

Ce a discutat Crin Antonescu cu liderii coaliției: „N-am vorbit de bani”

„Dacă vreți neapărat să folosim termenul ‘nemulțumit’, deși nu e chiar ăsta sentimentul, a fost ritmul în care este abordată o chestiune. Când am început discuțiile cu liderii partidelor politice, l-am început sub sentimentul și ideea de stare de urgență, urgență era nota dominantă. Și în sensul acesta, am avut o discuție, un răgaz foarte scurt să mă hotărăsc, dânșii au avut un răgaz foarte scurt, o noapte.

Înțeleg că și dânșii au luat, tot sub imperiul urgenței, această opțiune. Perfect. Pe de o parte, era data alegerilor, nu pentru mine, ci pentru întreaga societate. Nu puteau să treacă zile și săptămâni și să nu știm când e data. Poate e undeva mai târziu, din diferite motive, dar măcar lumea s-o știe. Și al doilea lucru, privitor la validarea acestei decizii. Decizia au angajat-o dânșii, ca președinți de partid, în numele partidelor, și au trecut-o oficial într-un protocol. Eu am zis ‘de acord’…și mergem mai departe parcurgând mai repede aceste etape, pentru că e în interesul tuturor. Pentru mine, nu e o chestiune de mulțumire sau nemulțumire, ci de seriozitate sau neseriozitate.

Mai e ceva. Știm cu toții că, în momentul în care lansezi o candidatură, fie și ca ipoteză politică, nu administrativă, mai ales că este prima, este evident sub asaltul tuturor armatelor inamice. O campanie electorală este un război, cu altfel de gloanțe. Bineînțeles că discuțiile la temelia unei candidaturi sunt legate de ‘va fi sau nu va fi’. Și ați văzut că tirul ‘simpatizanților’ acestei candidaturi s-a îndreptat într-acolo. Și am spus: ‘faceți-vă forurile, sondajele, etc, dar relativ repede pentru că nu e normal și avantajos pentru nimeni ca noi să stăm sub semnul acestui provizorat.

Eu nu am discutat cu nimeni despre așa ceva (n.r.: sondaje de opinie), eu am văzut în presă. Am fost întrebat dacă mă deranjează. Cum să mă deranjeze? Eu, personal, după ce s-a întâmplat în toamnă, m-aș gândi bine dacă dau banii pe un sondaj, dar asta e altceva, nu sunt banii mei, e treaba partidelor. Un sondaj bine făcut e binevenit întotdeauna.

Eu nu am pus nicio condiție, am spus ‘da’ la această discuție. Oamenii mă cunosc de 20-30 de ani, știau că sunt sau nu sunt un om de cuvânt, știau că trădez sau nu trădez, că am sau nu fermitatea convingerilor mele, știau cam ce cred măcar din critica pe care am făcut-o altora despre funcția de președinte și înțelesul ei. Eu le-am spus doar că doresc să facem aceste lucruri relativ repede, pentru că știam ce urmează. Și le-am mai spus că, din tot ceea ce ține de bătălia mea personală, eu mi-o duc.

Din punct de vedere organizatoric, nu am aceste capacități și, dacă mă susțin, sigur că vom vedea cum vom face încât să mă susțină. N-am vorbit de bani, de consultanți, de nimic altceva. Nu am vorbit despre Guvern, pentru că dânșii au format un guvern, singurul care se putea forma în mod realist.

Au niște negocieri, măsuri, program de guvernare, au trecut prin Parlament, deci nu am eu nicio calitate să discut asupra acestui program. Nu am discutat ce o să fac eu dacă sunt președinte, în raport cu guvernul acesta sau altul, nu am discutat astea pentru că se cunosc, sunt scrise și în Constituție, dar se cunoaște și cum citesc eu Constituția. Deci n-am avut nicio condiție”, a spus Crin Antonescu, potrivit Gândul.

Îi va oferi Antonescu lui Ciolacu garanția că va rămâne premier?
Una dintre dilemele PSD ar fi în ce măsură Marcel Ciolacu ar avea vreo garanție din partea lui Crin Antonescu că va rămâne premier. Fostul lider al PNL a răspuns făcând referire la alți președinți.

Crin Antonescu: „Da (n.r.: Marcel Ciolacu poate avea încredere că va rămâne premier, cu Antonescu președinte), dar rămânerea sau eventuala plecare a lui Ciolacu din funcția de premier nu depinde de președintele României. În ce mă privește, fără ca eu să fi discutat cu Ciolacu, să vorbim pe șleau: cum cade un guvern, ne spune Constituția.

Există președinți care s-au implicat, foarte probabil, după câte am văzut în istoria noastă recentă, în construirea unor majorități care să treacă o moțiune de cenzură sau în folosirea altor mijloace pentru a determina un prim-ministru să demisioneze. Iar eu am spus foarte clar că, dacă voi fi președinte, nu mă voi ocupa cu așa ceva, cu modificarea voinței liber exprimate a parlamentarilor și a forțelor politice din Parlament, folosind pârghii de forță care sunt sau pot fi la îndemâna președintelui, dar a căror destinație nu este asta, cum ar fi: serviciile speciale sau secrete, instanțele din sistemul judiciar românesc. Niciodată.

Eu pot să-i garantez lui Ciolacu doar două lucruri: respectarea spiritului Constituției, așa cum l-am înțeles atunci când îi ceream lui Băsescu să facă ceva, sau așa cum s-a discutat că i se cerea lui Iohannis să facă ceva și faptul că rămânerea și funcționarea sa ca prim-ministru depinde de majoritatea parlamentară care îl susține, pentru că acolo este sursa puterii sau demiterii prim-ministrului. Eu nu pot să garantez cât va dura asta pentru că nu cunosc voința grupurilor parlamentare. Eu pot să garantez că nu voi folosi tot felul de intrigi ca să-mi fac propria mea majoritate, propriul meu guvern.

Dacă Guvernul acționează neglijent sau nepotrivit, în opinia mea, putem avea discuții, îmi pot spune părerea. Dacă lucrurile sunt foarte grave, pot să spun și public că nu cred că Guvernul face bine ceva. Dar e o diferență între astea.”

De ce crede Antonescu că Victor Ponta „a trădat”
Întrebat despre marile sale proiecte, Crin Antonescu a amintit de acea construcție USL, criticată de multă lume. Însă defuncta Uniune Social Liberală s-a confruntat cu diverse probleme la acea vreme, în urmă cu un deceniu.

Crin Antonescu: „Apoi sunt lucruri, precum politica externă, unde conlucrarea este obligatorie. La noi se umblă cu aproximații, se repetă și după ce se repetă, intră în capul tuturor și, chiar dacă sunt strâmbe, așa rămân. Politica externă nu e apanajul președintelui. Avem articole în Constituție care ne arată foarte clar că președintele are atribuții și reprezintă statul român și este titularul politicii externe a României, dar avem și un articol care arată, la atribuțiile Guvernului, că se ocuși cu politica externă. Și e logic. (…)

USL a fost un proiect major, a fost cea mai mare construcție politică din istoria democratică a României și a și obținut cel mai mare scor electoral din toată istoria electorală a României, de la Cuza încoace, 60% vot. A fost un proiect susținut de milioane de oameni, cum a fost și referendumul din 2012, și, pentru mine, eșecul acestui proiect nu a fost din cauza mea, dar nu l-am resimțit mai puțin ca eșec și nu mi-am asumat o responsabilitate, pentru că oamenii care au votat nu pot fi consolați că e x sau y de vină. A eșuat.

Și a fost unul dintre motivele pentru care, după ce mi-am terminat o anumită etapă și un anumit parcurs, am spus că eu i-aș cam pune capăt activității politice, pentru că, dacă un asemenea proiect a eșuat, e greu să gândesc altul mai mare. Eu am spus adevărul și documentele sunt acolo.

Victor Ponta a trădat. (…) Nu se poate face nimic fără încredere. Dacă eu am avut încredere în Ponta, în 2011, și această încredere a fost înșelată, nu înseamnă că se poate fără încredere dacă vrei să mai construiești vreo acțiune politică. Nu se poate. Eu azi spun da sau nu acestei propuneri, intru sau nu în acest joc dacă am încredere și dacă și ei au în mine. Altfel, nu am cum.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: