Ce mecanism a fost în spatele penei uriașe de curent din Peninsula Iberică și de ce nu s-a extins dincolo de Franța

Suras foto: Pixabay

Rețeaua de cabluri, bobine și comutatoare, neglijată de mult timp, care menține luminile aprinse în Europa, se află în sfârșit în centrul atenției, dar din toate motivele greșite, scrie Politico într-un material explicativ care pune în context blackoutul din Spania, Portugalia, Andorra și o parte din sudul Franței și oferă explicații despre funcționarea rețelei europene de distribuție a energiei electrice.

Preocupările legate de energie au dominat politica continentului în ultimii ani, Uniunea Europeană renunțând la importurile din Rusia după invazia Moscovei în Ucraina și abandonând combustibilii fosili în favoarea unor alternative mai curate.

Însă oficialii s-au concentrat în mare măsură pe proveniența energiei – țări aliate sau ostile, surse ecologice sau care contribuie la încălzirea globală – mai degrabă decât pe modul în care circulă energia electrică. Rețelele electrice europene erau de obicei o preocupare secundară.

Până luni, când o pană de curent masivă a paralizat Peninsula Iberică, oprind trenurile și obligând spitalele să folosească generatoare de rezervă. Marți, oficialii spanioli au identificat un incident neobișnuit în rețeaua electrică ca fiind probabilul vinovat, excluzând aproape în totalitate un atac cibernetic.

Odată ce luminile s-au aprins din nou, în Spania a început jocul de-a da vina unii pe alții, guvernul socialist și opoziția conservatoare schimbându-și loviturile într-un exemplu destul de literal de politică a puterii – amenințând să distragă atenția de la problemele tehnice apărute în urma penei de curent.

Cu toate acestea, întrebarea ce a mers prost și cum să se împiedice repetarea unui astfel de incident este vitală, având în vedere că Europa depinde din ce în ce mai mult de electricitate – și, prin extensie, de rețelele sale electrice – în eforturile sale de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Imaginați-vă o rețea de conducte de apă. La fiecare capăt al acestor conducte, unele părți ale sistemului umplu rețeaua (gândiți-vă la centralele electrice), iar altele o golesc, fie că este vorba de o persoană care conectează un telefon sau de o fabrică care pornește utilajele.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: