Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat joi, la Antena 3 CNN, că Guvernul va impune reguli noi pentru toți cei care au datorii la stat. Anumite servicii publice vor fi condiționate de achitarea datoriilor. Astfel, șoferii care rămân fără permis vor trebui să își achite toate dările către stat înainte de a-l putea recupera.
De asemenea, cei cu datorii la stat nu își vor mai putea cumpăra o mașină decât dacă le achită și prezintă dovada plății. Vrei să construiești o locuință și ai datorii? Nu primești autorizație, a mai spus ministrul.
Mai mult, în cazul celor care primesc ajutoare sociale și nu își plătesc taxele, datoriile vor fi reținute la sursă. Iar dacă autoritățile locale nu reușesc să colecteze dările eficient vor fi taxate cu reducerea finanțării de la centru cu sumele pe care nu le-au strâns.
„Nu e corect ca numai unii să plătească taxe și amenzi, numai unii să trăiască cu spirit civic și obligație când plătesc la ghișee, chiar la cozi, impozite. Dar vedem și o altă parte a societății care de ani de zile nu a plătit nimic. O parte dintre ei sfidează, o parte dintre ei s-ar putea să fie din motive sociale, dar și atunci poți să faci comparație și să vezi că și alte persoane cu o situație financiară nefericită totuși achită”, a explicat ministrul.
Ministrul Dezvoltării a anunțat că Guvernul va veni cu un proiect de lege pentru o colectare mai bună a dărilor către stat:
- Șoferii care rămân fără permis vor putea să-l recupereze doar după ce își achită toate datoriile la stat.
- Cei care vor să cumpere o mașină nu o vor putea achiziționa dacă au datorii la stat, decât după ce le achită și prezintă dovada.
- Cei care vor să construiască o locuință nu vor putea obține autorizație de construire dacă au datorii la stat.
- Pentru beneficiarii de ajutoare sociale care au datorii către stat, sumele datorate vor fi reținute la sursă.
Permisul suspendat va putea fi recuperat doar după plata datoriilor
Cseke Attila a explicat că șoferii cărora li se suspendă permisul nu îl vor putea recupera decât după ce își plătesc toate dările către stat.
„Dacă ți s-a reținut permisul și vrei să îl recuperezi, trebuie să ai toate datoriile locale achitate. De exemplu, dacă ești domiciliat în București și ai primit o amendă în Timișoara, aceasta intră în bugetul Timișoarei doar dacă o plătești acolo; altfel, suma ajunge în bugetul Bucureștiului. Așadar, ești urmărit fiscal în funcție de domiciliu, chiar dacă sancțiunea a fost aplicată în alt oraș din țară”, a spus ministrul.
Aceași regulă se va aplica și în cazul celor care vor să cumpere o mașină. Nu doar că și cumpărătorii vor trebuie să-și achite toate datoriile către stat, ei vor fi obligați să prezinte dovada.
„Dacă vrei să cumperi un automobil, în prezent există o prevedere legală: dacă vreau să vând un mijloc de transport, trebuie să fac dovada că am achitat datoriile către bugetul local. Nu pot să vând altfel. Dar și cumpărătorul, chiar dacă are bani și intenționează să cumpere, trebuie să respecte această condiție. Nimeni nu verifică însă dacă el și-a achitat la rândul lui debitele.
Dacă eu sunt domiciliat în Oradea și vreau să cumpăr o mașină în Timișoara, trebuie să prezint certificatul de atestare fiscală emis de primăria din Oradea. Mă duc la primărie, obțin certificatul, și abia apoi pot finaliza tranzacția.
Este necesar să fie create mecanisme prin care aceste debite să fie stinse față de autoritățile locale, pentru că vorbim despre echitate — nu este corect ca doar unii să fie obligați să plătească”, a explicat ministrul.
Demnitarul este a anunțat că și cei care nu își achită amenzile auto în termenul de 90 de zile prevăzut de lege vor avea permisul reținut până când scapă de datorii.
„Dacă nu plătești amenda auto, după 90 de zile să ți se rețină permisul până când achiți amenda, pentru că ai niște amenzi de circulație și nici nu intenționezi să le plătești. Dacă au trecut 90 de zile, înseamnă că nu vrei să o faci. Aici trebuie găsită o formulare juridică atentă, pentru a evita probleme de constituționalitate. Se poartă în continuare discuții și pe tema amenzilor contravenționale”, a spus ministrul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News