Ce pensii ar urma să aibă Băsescu, Blaga, Plumb și Marinescu după mandatele în PE

Traian Băsescu, sursa foto: Facebook

Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rovana Plumb și Marian-Jean Marinescu nu au mai candidat pentru Parlamentul European (PE), dar toți patru au dreptul la o pensie. Mandatul de europarlamentar le oferă acest drept, care este plătit de Uniunea Europeană.

Membrii Parlamentului European au dreptul la o pensie, la împlinirea vârstei de 63 de ani. Chiar dacă Comisia Europeană cere creșterea vârstei de pensionare în statele membre, nu face același lucru și cu europarlamentarii săi. La fel cum Comisia cere pensii pe bază de contributivitate, însă pensia europarlamentarilor are o formulă specială de calcul și este plătită din bugetul Uniunii Europene, adică din banii statelor membre care anual cotizează la acest buget.

Pensia europarlamentarilor este calculată cu 3,5% din salariu pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună suplimentară. Această pensie nu poate depăși 70% din salariu, indiferent câte mandate a avut un europarlamentar.

Salariul lunar brut al unui europarlamentar este de 10.377 de euro și în funcție de acesta se calculează și pensia. Din acești bani, europarlamentarii plătesc circa 2.000 de euro pe lună contribuțiile sociale.

„Salariul lunar al unui deputat este de €10.377,43 brut și de €8.089,63 net, după deducerea impozitelor UE și a contribuțiilor la asigurările sociale (cifre la 01.01.2024)”, informează Parlamentul European.

Traian Băsescu

Traian Băsescu a avut un singur mandat de europarlamentar, pentru perioada iulie 2019-iulie 2024. Acest a avut 5 ani compleți pentru care va primi 17,5% din salariu pentru pensie.

Pentru un singur mandat de europarlamentar, Traian Băsescu își poate depune dosarul pentru pensie specială și va primi în circa 1.815 euro brut pe lună. Fostul președinte al României are 72 de ani și își va rotunji conturile cu pensia specială din Parlamentul European.

În 2022, Traian Băsescu a fost condamnat pentru colaborare cu Securitate și a pierdut dreptul la pensia pentru funcția de Președinte al României. Însă Traian Băsescu are pensia pentru cariera sa de marinar. Casa Națională de Pensii îi dă 78.552 de lei pe an, potrivit declarației de avere.

Vasile Blaga

Vasile Blaga a avut și el un singur mandat în Parlamentul European și are dreptul la pensie. Fostul europarlamentar poate primi 1.815 euro brut/lună, pentru perioada petrecută în PE.

Blaga a ajuns la 67 de ani și încasează deja două pensii, după cum reiese din declarația de avere. Blaga are o pensie de la Casa Județeană de Pensii, de unde primește 59.688 de lei/an și o pensie de la Senatul României, de unde încasează 22.500 lei/an.

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu a fost lăsat de PNL acasă, după ce a avut mandate în Parlamentul European din 2007 și până în 2024.

În această perioadă, Marian-Jean Marinescu a avut 17 ani compleți. Pensia acestuia va fi de 59,5% din salariu, adică 6.174 de euro brut/lună.

Marian-Jean Marinescu are 71 de ani și deja primește o pensie de la Casa Națională de Pensii, care îi dă 51.144 de lei pe an, potrivit declarației de avere.

Rovana Plumb

Rovana Plumb a ajuns la vârsta de 64 de ani și are dreptul la o pensie pentru mandatele din Parlamentul European.

Rovana Plumb a avut mai multe mandate, dar nu toate complete. Aceasta a fost europarlamentar între 2 mai 2007 și 13 iulie 2009, apoi între 14 iulie 2009 și 6 mai 2012, iar din 2019 a avut un mandat întreg.

Cu cele 3 mandate de europarlamentar, Rovana Plumb a strâns 9 ani compleți, pentru care ar urma să primească o pensie de 31,5% din salariu, adică circa 3.268 de euro brut/lună.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: