Ce șanse are Ciucă la alegerile prezidențiale- candidat PNL-PSD și care ar fi strategia câștigătoare pentru Ciolacu

sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, economistul și analistul politic Andrei Caramitru a vorbit despre posibilele configurații pe scena politică la alegerile prezidențiale din acest an. Întrebat dacă o eventuală plecare a lui Klaus Iohannis la Consiliul European i-ar oferi mai multe șanse președintelui PNL, Nicolae Ciucă, la președinția României, în contextul în care, potrivit Constituției, acesta ar deveni președinte interimar până la organizarea alegerilor, Andrei Caramitru a susținut:

„Evident că îl ajută pe Nicolae Ciucă într-o candidatură la alegerile prezidențiale, dacă va deveni președinte interimar al României. Nu poți să spui că nu ajută, pentru că oricum ar fi, ești în funcția de președinte, chit că doar câteva luni. Problema acolo e un pic alta. Dacă nu e un candidat comun PSD-PNL, e clar că candidatul PNL va ieși destul de jos. Deci practic pleacă de la un scor relativ. Prezența și carisma lui Nicolae Ciucă e destul de scăzută, ori lumea votează pe personaj în mare parte. Nu știu cât de mult ar fi un val așa de susținere imensă populară. Mi se pare complicat. Dacă e un candidat comun PSD-PNL poate să aibă o șansă, dacă intră în turul doi cu cineva de la AUR. Dar dacă ai candidat de la AUR, îl ai și pe Mircea Geoană, ai și un candidat PSD, și unul de la USR și ceilalți care nu știm cât o să ia, o ai și pe Șoșoacă, e foarte complicat din toți ăștia să-i bați pe toți, mai puțin pe unul, să intri în turul doi, chit că ești președinte interimar

E o situație complicată pe prezidențiale. Cred că oricine ar intra în turul doi cu cineva de la AUR câștigă, dar nici nu-i clar asta. Deci s-ar putea să fie altă configurație, să fie un Simion pe locul trei și atunci intră doi și atunci nu știi cine câștigă. Mai e și ecuația Mircea Geoană, care e alta, care e un scor foarte mare ca independent. În general, PSD nu a câștigat prezidențialele. Un prim-ministru în funcție n-a câștigat, dar asta nu înseamnă că nu se poate. Dar e destul de complicat. Trebuie să fie foarte atenți, adică cumva cred că poate un Ciolacu candidat de la amândouă partidele e posibil să câștige. Ciucă cu mult mai multe riscuri, părerea mea”, a declarat Andrei Caramitru, la Puterea Știrilor.

Ce strategie ar putea adopta Ciolacu

„Mai contează și ce se întâmplă cu Mircea Geoană, dacă candidează sau nu. El a zis că da. Pe sondaje e foarte sus, deci cumva și acolo poate să fie o situațiune în care să fie un Mircea Geoană contra un candidat comun sau unul de la PSD-PNL. Și asta e o posibilitate, în caz că apare un accident la Simion în următoarea perioadă, ca e posibil.

Dacă ne uităm, istoric, la președinții PSD din ultima vreme, cam după fiecare alegeri sau imediat după a fost o rotație și președintele în funcția a fost cam terminat, unii cu probleme mai mari decât doar schimbați. E un moment periculos dacă ești președintele PSD, oricum ai lua-o, oricât de puternic ești în momentul ăla. Eu dacă aș fi în situația domnului Ciolacu m-aș gândi foarte atent, pentru că dacă candidează trebuie să fii destul de sigur că ai o șansă bună. Există un risc foarte mare și cred că de asta poate să fie o gândire în care, de exemplu, îl pui pe Ciucă și chiar dacă pierde, măcar n-am pierdut eu și rămân totuși prim-ministru”, a mai spus Andrei Caramitru.

Candidat comun PNL-PSD la prezidențiale: „Poate fi Geoană, poate fi Hellvig”

 

Discuții confirmate despre un candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale din acest an. Sociologul Marius Pieleanu, director al Avangarde, a anunțat marți că mai mulți lideri social-democrați ar fi de acord cu un candidat comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale.

„Sunt mulți lideri PSD care ar fi de acord cu un candidat comun PNL- PSD. Ieri a fost prima dată când s-a vb despre asta, cu o condiție, sa fie un candidat independent. Poate fi oricine, poate fi Mircea Geoană, poate fi Eduard Hellvig. Hellvig este un intelectual, văzut bine de serviciile din SUA”, a declarat Marius Pieleanu, marți, la postul de televiziune Digi 24.

Ciucă: Este exclus un candidat comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, declara luna trecută că este exclus un candidat comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale din 2024, adăugând că „în toate fazele electorale de anul viitor PNL va merge pe cont propriu”.

„Prin noi înșine înseamnă că strategia, planul de campanie și direcțiile de acțiune ale PNL vizează toate fazele electorale din anul 2024. Vom merge pe cont propriu. Din moment ce ne-am asumat această responsabilitate, cum ar fi să ne ducem în fața cetățenilor să le zicem că urmează alegerile și noi nu mai guvernăm țara, că până la urmă aici se ajunge”, a declarat liderul PNL.

Ce s-ar fi discutat, însă, la prima ședință a coaliției

Liderii PSD și PNL s-au întâlnit luni, la guvern, într-o primă ședință de coaliție din 2024. Dincolo de temele la zi, legate de urgențele guvernării, s-a abordat și tema alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an.

Potrivit unor surse politice, s-a abordat inclusiv posibilitatea unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale. Discuția a fost însă fără perspective, deși au fost „puse pe masă” inclusiv nume de potențiali candidați.

Astfel, liberalii au ținut să precizeze că Nicolae Ciucă ar fi un bun candidat din partea coaliției. Numele lui Mircea Geoană a fost vehiculat, însă nici PSD, nici PNL, nu doresc să-l susțină pe acesta. În fine, într-o remarcă percepută de cei prezenți mai degrabă ca una sarcastică, Marcel Ciolacu s-a referit la o posibilă candidatură a fostului șef SRI Eduard Hellvig. Deși provine din rândul liberalilor, Hellvig nu are susținere în PNL în acest moment, potrivit surselor din partid citate de ziarulprofit.ro

Un al subiect discutat în coaliție este cel al comasării alegerilor. După cum se poate observa, în aceste zile PNL desfășoară o adevărată campanie de promovare a comasării, mizând pe mesaje care fac referire la costurile mari de organizare a cinci scrutine (europarlamentare, locale, parlamentare și două tururi de prezidențiale) și pe oboseala electoratului care ar putea afecta ideea de reprezentativitate. Liberalii ar dori comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale, de vreme ce orice altă formulă ar genera complicații prea mari pentru a trece testul de constituționalitate.

De cealaltă parte, social-democrații nu susțin comasarea dorită de liberali. În schimb, se ia în calcul o variantă mai radicală, cu trei weekenduri consecutive de alegeri: turul I prezidențiale – parlamentare – turul II prezidențiale. Oboseala electoratului nu ar fi o veste proastă pentru PSD, pentru că ar putea evita o prezență foarte ridicată în turul al doilea al prezidențialelor, scenariu deloc favorabil candidatului PSD.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: