Ce șanse au Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale. Rezultatele măsurătorilor din sondaje

sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, politologul Remus Ștefureac, director Inscop Research, a vorbit despre șansele pe care le au cei doi lideri ai coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, la alegerile prezidențiale din acest an.

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,2%, urmat de Marcel Ciolacu, Diana Şoşoacă, George Simion şi Nicolae Ciucă, relevă datele sondajului realizat de INSCOP. Dacă Geoană nu candidează, primul loc îi revine lui Ciolacu, cu 27,4% din voturi, urmat de Şoşoacă, Simion şi Ciucă.

„E întrebarea întrebărilor (n.r – întrebat ce șanse au Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu la președinția României). Anul electoral 2024 va fi dominat de această competiție, de alegerile prezidențiale și în momentul în care toți actorii vor realiza acest lucru, rezultatul celorlalte competiții va depinde în mod esențial de locomotivele care sunt aruncate în față în această competiție pentru alegerile prezidențiale. Atunci s-ar putea să avem și, poate, modificări de strategii și chiar și de nume. În acest moment, potrivit măsurătorilor pe care le-am făcut noi la finalul lunii decembrie, aveam un independent (n.r – Mircea Geoană)  pe locul întâi, pe locul doi, Marcel Ciolacu. Dar raportat strict la la candidații pe care-i aveam la acest moment. Dacă vor mai apărea alți candidați, evident că distribuția voturilor va fi afectată. Dacă cele două partide vor decide totuși, la un moment dat, după alegeri parlamentare, să aibă un candidat comun, și asta va schimba clasamentul.

În cazul lui Nicolae Ciucă, de exemplu, evident că șansele dânsului vor crește semnificativ. Sunt foarte multe necunoscute în acest moment. Ceea ce putem noi face, prin măsurători, este doar să ne raportăm la nume, președinți de partide și să încercăm să vedem un clasament care ține foarte mult și de încrederea în fiecare lider, de notorietatea fiecărui lider. Iar din acest punct de vedere, clasamentul este cel pe care l-am publicat în în decembrie”, spune Remus Ștefureac, director Inscop Research.

Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale (Scenariul 1)

În primul scenariu, care repetă măsurătoarea din luna septembrie, lista a inclus următorii potenţiali candidaţi: Mircea Geoană (independent), Marcel Ciolacu (PSD), Diana Şoşoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83.1% din total eşantion), 26.2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent) (faţă de 25.3% în septembrie 2023), 20.8% pentru Marcel Ciolacu (PSD) (faţă de 19.5% în septembrie 2023), 14.4% pentru Diana Şoşoacă (SOS) (faţă de 10.1% în septembrie 2023) şi 14% pentru George Simion (AUR) (faţă de 18.7% în septembrie 2023). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 12.1% dintre alegători (faţă de 11.2% în septembrie 2023), iar pentru Cătălin Drulă (USR) – 4.2% (faţă de 5.6% în septembrie 2023). Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 3.9% dinte votanţi (faţă de 4.1% în septembrie 2023), iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.4% (faţă de 2.7% în septembrie 2023). 1.9% spun că ar vota alt candidat (faţă de 2.8% în septembrie 2023).

Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale (Scenariul 2)

În scenariul al doilea, lista a inclus următorii potenţiali candidaţi: Marcel Ciolacu (PSD), Diana Şoşoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (76.4% din total eşantion), 27.4% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 19.1% pentru Diana Şoşoacă (SOS) şi 18% pentru George Simion (AUR). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 14.1% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) 7.1%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 6.7% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.7%. 4.9% spun că ar vota alt candidat.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL