Potrivit unui sondaj intern USR realizat în perioada 2–7 aprilie, Elena Lasconi se află abia pe locul cinci în preferințele românilor, cu 4,1% din intențiile de vot, fiind devansată de George Simion (40,8%), Victor Ponta (20,4%), Nicușor Dan (16,9%) și Crin Antonescu (14,5%).
Ce urmează dacă Lasconi se retrage
Dacă Elena Lasconi ar decide să se retragă din cursă în acest moment, numele ei va rămâne pe buletinul de vot, deoarece legea electorală nu permite înlocuirea candidatului după finalizarea etapelor de validare a candidaturilor și începerea procedurilor de tipărire. Mai mult, USR nu mai are posibilitatea legală de a desemna un alt candidat, întrucât termenul-limită a fost depășit.
Alegătorii vor putea în continuare să o voteze pe Lasconi, chiar dacă aceasta s-ar retrage oficial. Într-un astfel de scenariu, o parte a electoratului – în special cei informați superficial – ar putea să voteze fără să știe că ea s-a retras. Însă în mod semnificativ, există și o categorie de alegători care vor continua să o voteze în mod intenționat, ca formă de protest sau pentru că nu se regăsesc în niciun alt candidat. Acest vot „de principiu” ar putea aduna un procent considerabil, așa cum s-a întâmplat într-un caz similar în 2024.
La alegerile prezidențiale anulate din 2024, Ludovic Orban s-a retras oficial din cursă pentru a o susține pe Elena Lasconi. Cu toate acestea, numele său a rămas pe buletinul de vot, iar 20.089 de alegători, reprezentând 0,22% din totalul voturilor exprimate au continuat să îl voteze. Situația a creat o confuzie temporară în interpretarea rezultatelor și a ridicat întrebări cu privire la eficiența comunicării retragerilor și la efectul acestora asupra votului final.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News