Prețurile grâului, care crescuseră brusc la începutul lunii decembrie datorită achizițiilor chineze, au rămas susținute în ultimele zile, la acelasi nivel, de comenzi și licitații din mai multe țări, de la Egipt până la Bangladesh.
„Piața se află între două ape”, explică Sébastien Poncelet, de la societatea Agritel (grupul Argus Media). Nu există suficientă energie pentru a continua ascensiunea declanșată de achizițiile semnificative de grâu listate la Chicago de către China”, care au dus la o creștere a prețurilor de aproximativ 18% în zece zile, detaliază el.
De la începutul lunii decembrie, Statele Unite au anunțat achiziționarea a 1,12 milioane de tone de grâu american de către China. Chinezii totuși, „nu sunt cumpărători obișnuiți de grâu american”, notează Dewey Strickler de la firma de consultanță Ag Watch Market, care se teme că aceste ultime comenzi nu vor avea viitor.
Beijingul s-a confruntat cu ploi și inundații semnificative în primăvară, iar calitatea grâului de măcinat s-a deteriorat semnificativ, forțând țara să se aprovizioneze mai mult din străinătate în ultimele luni.
În același timp, „asistăm la o trezire a altor importatori”, care permite ca prețurile să nu scadă brusc, notează Sébastien Poncelet. După Egipt și China săptămâna trecută, Japonia, Bangladesh, Tunisia și Algeria au lansat achiziții la începutul săptămânii.
Acest lucru ar putea relansa oarecum activitatea țărilor exportatoare, în special Franța, unde silozurile sunt în prezent „relativ pline”, potrivit lui ébastien Poncelet.
Piețele au acordat puțină atenție raportului lunar al Departamentului Agriculturii al SUA privind cererea și oferta de produse agricole publicat vineri, „deosebit de neutru pentru toate produsele”, consideră analistul.
Autoritățile americane au ridicat estimarea recoltei mondiale de grâu la 783,01 milioane de tone pentru sezonul agricol 2023-2024. Dar și-au crescut și estimarea consumului.
„Piața grâului rămâne influențată de prețurile rusești, încă foarte competitive”, potrivit Sébastien Poncelet.
Consultantul Mike Zuzolo, de la Global Commodity Analytics, sublinază că prețurile grâului ar putea reacționa la faptul că Moscova și-a restricționat exporturile de grâu dur, (care este folosit pentru a face paste) până în mai 2024, pentru a „imblânzi” inflația.
„Este un factor de compresie a ofertei la care nu ne așteptam”, notează Mike Zuzolo.
Sursa: Terre-net
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News