Fostul președinte Donald Trump a fost pus sub acuzare în ancheta deschisă de avocatul special Jack Smith privind eforturile de a anula rezultatele alegerilor din 2020 și evenimentele care au condus la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.
Un act de acuzare, prezentat marți de un mare juriu la Tribunalul Districtual al SUA din Washington D.C., susține că Trump a comis trei acte criminale „construite pe baza neîncrederii generalizate pe care pârâtul o crea prin minciuni omniprezente și destabilizatoare despre fraudarea alegerilor”.
Iată ce trebuie să știm cu privire la punerea sub acuzare a fostului președinte al SUA.
Ce este un rechizitoriu
Un rechizitoriu este o declarație scrisă privind acuzațiile penale împotriva unei persoane, aprobată de un mare juriu. În sistemul american de drept comun, acest juriu este compus dintr-un grup de 23 de persoane care analizează dacă există motive întemeiate pentru care o persoană a comis o infracțiune. O majoritate simplă a marilor jurați trebuie să voteze în favoarea unui rechizitoriu pentru ca acuzațiile să continue, în comparație cu un proces în care este necesară unanimitatea pentru o condamnare.
Despre ce este vorba în acest caz
Biroul avocatului special a investigat dacă Trump sau cei din anturajul lui au încălcat legea prin faptul că au interferat în transferul legal de putere, după alegerile prezidențiale din 2020. Trump a fost investigat pentru mai multe potențiale încălcări ale legii, inclusiv obstrucționarea unei proceduri oficiale a Congresului, conspirație și privarea americanilor de drepturile lor de a avea alegeri libere și corecte, încălcând Constituția SUA și legile federale.
Care sunt acuzațiile
Trump se confruntă în acest proces cu patru capete de acuzare legate de acțiunile sale după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2020: conspirație pentru fraudarea Statelor Unite; conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale; obstrucționarea și încercarea de obstrucționare a unei proceduri oficiale; conspirație împotriva drepturilor cetățenilor americani.
„În ciuda faptului că a pierdut, acuzatul era hotărât să rămână la putere”, se arată în rechizitoriu. Trump ar fi înrolat complici pentru a-l ajuta în „eforturile sale de a anula rezultatele legitime ale alegerilor prezidențiale din 2020 și de a-și păstra puterea”. Actul de acuzare nu îi numește pe co-conspiratori și aceștia nu par să fie inculpați.
Ce urmează să se întâmple în instanță
Trump a fost citat să se prezinte joi, la ora 16.00, în fața aceluiași judecător care a acceptat punerea sa sub acuzare, Moxila A. Upadhyaya, la Washington D.C. Lui Trump i se poate cere să participe la o audiere oficială. Judecătorul va stabili condițiile de eliberare, după ce va audia procurorii și apărarea. Procurorii au renunțat la solicitările tipice ca inculpații să își predea pașapoartele și să respecte eventualele restricții de călătorie.
În zilele și săptămânile următoare, părțile implicate în proces vor discuta probabil cât de repede va preda guvernul dovezile din acest caz avocaților lui Trump – un proces cunoscut sub numele de „discovery”.
Trebuie spus că Donald Trump poate candida în continuare la viitoarele alegeri prezidențiale, chiar dacă este pus sub acuzare sau chiar dacă va fi condamnat pentru o infracțiune, deși acest lucru ar fi o premieră în istoria alegerilor prezidențiale americane.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News