Ce trebuie știut despre recuperarea datoriilor fiscale de la firmele aflate în pragul desființării

ANAF
ANAF. Sursa foto: FACEBOOK/ANAF

În contextul apariției unor noutăți legislative recente privind datoriile fiscale ale firmelor aflate în pragul desființării, explicăm astăzi ce este de știut pe acest subiect.

Având în vedere prevederile art. LXVIII din Legea nr. 296/2023, dispozițiile art. 237 alin. (2) și (9) din Legea societăților nr. 31/1990 au fost modificate în sensul că desființarea societăților la cererea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) poate fi amânată până în momentul în care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) recuperează datoriile de la acestea. Regula se aplică din 11 noiembrie 2023.

Astfel, Oficiul Național al Registrului Comerțului va afișa în Buletinul electronic al registrului comerțului lista societăților pentru care urmează să formuleze acțiuni de dizolvare cu cel puțin 60 de zile înainte și o va transmite la ANAF. Ulterior, ANAF va trimite către ONRC, în termen de 45 de zile calendaristice de la data primirii, o listă cu societățile care înregistrează obligații bugetare restante și/sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal ori alte creanțe neachitate, caz în care se amână inițierea acțiunii de dizolvare, până la stingerea acestora, după caz, respectiv până la finalizarea acțiunii de control fiscal.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: