Anul 2025 aduce schimbări importante pentru românii care își pierd locul de muncă și solicită indemnizație de șomaj. Începând cu veniturile aferente lunii august, acest beneficiu financiar va fi impozitat cu 10% CASS, reținut automat la sursă. Care este perioada maximă de acordare și cât este cuantumul indemnizației în acest an.
În temeiul art.5 pct.VII din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţia de şomaj este o compensaţie parţială a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenţilor instituţiilor de învăţământ care nu s-au putut încadra în muncă.
Stabilirea dreptului de indemnizație de șomaj
În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
- le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive neimputabile lor;
- le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi sau aleşi, dacă anterior nu au fost încadraţi în muncă sau dacă reluarea activităţii nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului, în situaţia persoanelor prevăzute la art.19 lit.c);
- le-a încetat mandatul pentru care au fost aleşi (în situaţia persoanelor prevăzute la art. 19 lit.d);
- le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News