Cea mai mare evaziune fiscală din 2024. Topul celor mai mari datornici la ANAF

Sursa foto: Facebook/ ANAF - Anunturi valorificare bunuri

ANAF a luat la puricat persoanele fizice şi a descoperit datorii de zeci de milioane de lei. În al doilea trimestru al anului 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a identificat cel mai mare caz de evaziune fiscală din acest an, implicând un contribuabil din București care a omis plata impozitelor și contribuțiilor aferente pentru suma de 20,9 milioane de lei, potrivit hotnews.ro.

În urma investigațiilor, ANAF a stabilit o obligație de plată de 3,35 milioane de lei, care include atât dobânzile, cât și penalitățile acumulate. Acesta reprezintă cel mai mare caz de neplată a impozitelor descoperit până acum în 2024, confirmând eficacitatea intensificării controalelor fiscale la nivelul persoanelor fizice.

În clasamentul datornicilor urmează un contribuabil din Cluj-Napoca, cu o sumă neplătită de 20,5 milioane de lei, și un altul din Timișoara, cu o datorie de 13,2 milioane de lei. Aceștia trebuie să plătească penalități de 3,22 milioane de lei, respectiv 2,64 milioane de lei.

În acest trimestru, ANAF a verificat un total de 478 de persoane fizice, descoperind impozite neplătite însumând 417,9 milioane de lei. Creanțele fiscale stabilite în urma acestor controale se ridică la 109,5 milioane de lei.

Persoanele fizice care obțin venituri din alte surse decât salariile sunt obligate să depună Declarația Unică și să achite impozitul pe venit, CAS și CASS până la data de 25 mai pentru veniturile realizate în anul precedent.

Cei care înregistrează venituri din investiții, precum dobânzile bancare sau dividendele, trebuie să plătească CASS dacă sumele obținute depășesc anumite plafoane.

ANAF efectuează în mod obișnuit verificări pe ultimii 3-4 ani fiscali și emite decizii de impunere din oficiu în cazul neconformităților. Penalitatea pentru sumele nedeclarate este de 0,08% pe zi, însă Ministerul Finanțelor explorează posibilitatea dublării acesteia. Contribuabilii pot beneficia de o reducere de 75% a penalității dacă plătesc sumele datorate sau solicită o eșalonare a plății.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: