STUDIU – Unu din trei europeni votează anti-sistem

Aproape o treime dintre europeni votează în prezent în favoarea partidelor populiste, de extremă-dreapta sau de extremă-stânga, arată un studiu, cu un sprijin masiv pentru politicile anti-sistem care se manifestă pe întreg continentul, într-o provocare tot mai dificilă la adresa partidelor tradiționale.

Analiza efectuată de peste 100 de politologi din 31 de țări a constatat că, la alegerile naționale de anul trecut, un procent record de 32% dintre alegătorii europeni au votat pentru partide anti-sistem, față de 20% la începutul anilor 2000 și 12% la începutul anilor 1990.

Cercetarea, condusă de Matthijs Rooduijn, politolog la Universitatea din Amsterdam, și împărtășită în exclusivitate cu The Guardian, a constatat, de asemenea, că aproximativ jumătate dintre alegătorii anti-sistem susțin partidele de extremă-dreapta – o cotă de vot care crește cel mai rapid.

„Partidele tradiționale pierd voturi în timp ce cele anti-sistem câștigă voturi. Acest lucru contează, deoarece multe studii arată acum că atunci când populiștii își asigură puterea, sau influența asupra puterii, calitatea democrației liberale scade,” a precizat Roodujin.

PopuList a fost lansată în urmă cu cinci ani în parteneriat cu The Guardian. În acest an, ea identifică 234 de partide anti-sistem din întreaga Europă, inclusiv 165 de partide populiste. Aceasta clasifică 61 de partide ca fiind de extremă-stânga și 112 de extremă-dreapta (cele mai multe, dar nu toate, populiste).

Combinat de obicei cu o „ideologie gazdă” de dreapta sau de stânga, populismul împarte societatea în două grupuri omogene și opuse, un „popor pur” versus o „elită coruptă”, și susține că toată politica ar trebui să fie o expresie a „voinței poporului”.

Susținătorii săi spun că este o corecție democratică, care privilegiază omul de rând în fața elitelor, a intereselor și a unui sistem înrădăcinat. Criticii spun că populiștii aflați la putere subminează adesea normele democratice, compromițând sistemul judiciar și mass-media sau limitând drepturile minorităților, uneori în moduri care vor dura mult mai mult decât mandatele lor.

Alături de liderul iliberal autoproclamat al Ungariei, Viktor Orbán, și de partidul de guvernământ Lege și Justiție din Polonia, mai mulți lideri și partide populiste de extremă-dreapta, inclusiv Giorgia Meloni în Italia și, în regiunea nordică, partidul Finns și Democrații Suedezi au intrat recent sau subscriu la coaliții guvernamentale.

Alții înregistrează o mare creștere a popularității. Partidul Libertății din Austria (FPÖ) are un avans confortabil în sondaje la un an de la alegeri, iar Alternativa pentru Germania (AfD) și-a dublat cota de voturi preconizată, ajungând la 22%, și se află pe locul al doilea, în fața partidului de guvernământ SPD de centru-stânga, în timp ce Marine Le Pen pare a fi pe cale să aibă cea mai bună candidatură de până acum la președinția Franței.

În aproape toate țările europene, presiunea asupra partidelor tradiționale de centru-dreapta, în special, pentru a coopta propunerile politice de extremă-dreapta, mai ales în ceea ce privește probleme precum imigrația, a devenit extremă, radicalizarea centrului-dreapta însemnând că se evaporă cordonul sanitar care l-a separat mult timp de latura radicală.

Cas Mudde, profesor de afaceri internaționale la Universitatea din Georgia, care a formulat definiția larg acceptată a populismului, a declarat că sprijinul de bază pentru partidele anti-sistem, în special cele de dreapta radicală, nu a crescut de fapt prea mult.

„Ceea ce a crescut este grupul de alegători care au o toleranță față de acestea”, a spus el. „Cei care nu ar vota Le Pen în primul tur al alegerilor prezidențiale franceze, dar o fac în al doilea tur. Acel grup a crescut foarte, foarte mult”.

Autor: Jon Henley. The Guardian. Credit foto: Political Critique.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL