Alegerile locale de la Baia Mare aduc cea mai strânsă confruntare electorală din România. Numai puțin de 16 candidați se vor regăsi pe buletinele de vot. Toți aceștia se luptă pentru o singură funcție – cea de edil al orașului Baia Mare.
Ionel Bogdan – PNL
Ionel Bogdan este președintele Consiliului Județean Maramureș din 2020 și președinte al PNL Maramureș din 2017. Ca educație, acesta este absolvent al Facultății de Științe a Universității Tehnice din Cluj, fiind licențiat în științe economice. Ca experiență politică, a activat ca secretar de stat la Cancelaria Prim-Ministrului. În 2020 a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al administrației județene, devenind cel mai tânăr președinte de CJ din România. Ionel Bogdan a fost și președinte al TNL Baia Mare și apoi vicepreședinte al PNL între 2015 și 2017 și apoi între 2021 – 2024.
Acesta a anunțat că își propune dezvoltarea a minim un parc industrial în Baia Mare, pentru a reporni economia municipiului Baia Mare şi a oferi locuri de muncă bine plătite pentru băimăreni. Ionel Bogdan a reuşit să pună în practică dezvoltarea a 7 parcuri industriale în Maramureş. În sondajele de opinie, Ionel Bogdan se află pe locul 2 în intenția de vot, la distanță de doar 2 procente de Claudiu Filip de la Partidul Verde.
Claudiu Filip (Partidul Verde)
Claudiu Filip este fost boxer, iar după retragerea din activitate a devenit arbitru. De-a lungul timpului a activat în mai multe partide, precum Partidul Ecologist Român și ALDE. Ca educație, acesta a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din Baia Mare. Ulterior, a terminat și un program de master la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza.
Claudiu Filip spune că vrea să reducă cu 50% numărul angajaților primăriei și vrea să anuleze impozitele pe clădiri pentru pensionari. Claudiu Filip ar putea strânge voturile nehotărâților, însă în 2022 a fost implicat într-un dosar penal la Judecătoria Baia Mare. Totuși, conform sondajelor locale, Claudiu Filip este favorit în intenția de vot.
Brian Cristian (Alianța Dreapta Unită USR – PMP)
Este absolvent al Facultății de Istorie de la Babeș Bolyai din Cluj, fiind totodată deputat din anul 2020. Anterior Brian Cristian a fost membru PLUS, dar a decis să rămână în USR după „răzvrătirea” lui Dacian Cioloș și ruperea alianței USR – PLUS. Când USR și PLUS au fuzionat, în 2021, a fost ales președinte al USR Baia Mare.
În perioada noiembrie – decembrie 2020 a fost consilier local în Consiliul Local al municipiului Baia Mare. Ca planuri, acesta spune că vrea să refacă Planul Urbanistic General și să construiască baze sportive. Totuși, în sondaje acesta este creditat cu șansa a cincea.
Doru Dăncuș (PSD)
Doru Dăncuș este actualul edil de la Baia Mare și candidatul PSD pentru un nou mandat. Așa cum a arătat PS News, Dăncuș este „locotenentul” lui Cătălin Cherecheș și controlează noua rețea de corupție din primărie. Astfel, rețeaua corupției Cherecheș vrea să rămână la putere, deoarece atât Zetea, cât și Dăncuș au crescut politic lângă fostul primar condamnat.
Doru Dăncuș, candidatul PSD la Primăria Baia Mare, are un trecut controversat și în viața personală. Pe vremea când era vicepreședinte al Consiliului Județean, intervenea în emisiuni și le întrerupea. Dăncuș punea presiune pe jurnaliștii care scoteau la lumină ilegalitățile pe care acesta le făcea la CJ Maramureș.
Presa locală a arătat că Dăncuș se ducea cu mașina Consiliului Județean și cu șoferul plătit de instituție la meciurile de fotbal din București. De asemenea, soția lui Dăncuș, director al Ansamblului Transilvania, își ducea copiii la grădiniță cu mașina instituției. Mașina plătită din bani publici avea scaun pentru copii și era folosită inclusiv pentru a merge la cumpărături. Între timp, Dăncuș a divorțat de soție și are o iubită de 31 de ani, pe care o plimbă prin destinații de lux din lume precum insulele Seychelles. Între cei doi îndrăgostiți este o diferență de 20 de ani.
Dăncuș este creditat cu șansa a treia în intenția de vot a electoratului.
Cristian Anghel (FD)
Este absolvent al Institutului Politehnic din București, fiind inginer și mecanic. De-a lungul timpuilui Anghel a activat în numeroase partide politice – PNL-AT, PNL, PER, ALDE și în prezent Forța Dreptei. În 1993 Anghel a fost ales primar al orașului Baia Mare. Avea să mențină mandatul până în 2010.
Cristian Anghel încearcă să obțină un nou mandat în 2024, dar revenirea sa la șefia Primăriei Baia Mare pare puțin credibilă. În sondaje, Anghel este creditat cu șansa a 4-a.
Liviu Pop (PUSL)
Liviu Pop a fost ministru al Educației în guvernul PSD – ALDE (2017 – 2018). A fost și senator al României între 2012 și 2016 și apoi din nou între 2017 și 2020 și Ministru delegat pentru dialog social între 2014 – 2015. De-a lungul timpului, Pop a mai activat în partide precum PNL, PSD, APP și în prezent PUSL. Pop are doar 4% în intenția de vot.
Candidați de umplutură
Restul candidaților sunt practic o serie de anonimi care își împart câteva procente și care au șanse minime. Aceștia sunt Călin Groza (POT), creditat cu 14 voturi în tot orașul, Florin Barbu (REPER), tot 14 voturi, Bogdan Hodorogea (SOS), cu 20 de voturi, Sever Ciucă (PER), 1% din voturi, Mircea Dolha (PNCR) – 1%, Călin Harțeg (AD) – 2% din voturi, Sergiu Zainea (independent) – 2%, Costel Pîrvănoiu (AUR) – 3%, Pop Istvan (UDMR) – 5%.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News