CEDO condamnă Polonia după ce o tânără a fost împiedicată să avorteze în pofida existenţei de anomalii fetale

Sursa foto: Facebook

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru „încălcarea dreptului la respectarea vieţii private”, după ce o tânără femeie a fost împiedicată să acceadă la un avort în baza „existenţei de anomalii fetale”, informează AFP.

Tânăra era însărcinată cu un fetus purtător al trisomiei 21. Ea decisese să facă avort, conform unei legi poloneze din 1993 ce autorizează avortul în caz de anomalie fetală, atunci când sarcina pune în pericol viaţa mamei sau este rezultatul unui viol sau incest.

În 2020, Curtea Constituţională poloneză a decis însă că avortul în baza anomaliei fetale este incompatibil cu Constituţia. Decizia a intrat în vigoare pe 27 ianuarie 2021.

Tânăra femeie urma să avorteze a doua zi, pe 28 ianuarie 2021, într-un spital din Varşovia. Programarea ei a fost anulată de spital şi ea a fost nevoită în final să plece în străinătate pentru a avorta.

În decizia sa, CEDO subliniază că procedura de alegere a judecătorilor Curţii Constituţionale a Poloniei „a fost marcată de grave nereguli” şi că această jurisdicţie nu era prin urmare „un organ compatibil cu cerinţele de preeminenţă a dreptului”.

De asemenea, întreruperea de sarcină a femeii fiind decisă şi demarată înainte ca decizia Curţii Constituţionale să intre în vigoare, anularea ei „a privat-o pe solicitantă de garanţii adecvate împotriva arbitrariului”, subliniază CEDO.

Cu o majoritate de cinci voturi contra două, magistraţii europeni au condamnat prin urmare Polonia pentru încălcarea „dreptului la respectarea vieţii private”, garantat de articolul 8 din Convenţia Europeană pentru apărarea a Drepturilor Omului. Judecătorii ungar şi polonez au emis o opinie divergentă.

Polonia va trebui să plătească 15.000 de euro tinerei femei, ca „prejudicii morale” şi 1.004 euro ca „prejudicii materiale”.

Cu sediul la Strasbourg, CEDO este un tribunal însărcinat să se pronunţe asupra încălcărilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului în cele 46 de ţări care au ratificat acest text.

Aceste ţări, printre care se numără toate statele membre ale UE, sunt reunite în cadrul unei instituţii internaţionale, Consiliul Europei, care îşi are de asemenea sediul la Strasbourg.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL