Cei doi funcționari AJPIS vizați de perchezițiile DNA în dosarul azilelor groazei, reținuți pentru 24 de ore

FACEBOOK/DNA
Sursa foto: FACEBOOK / DNA

Cei doi funcționari AJPIS vizați de perchezițiile DNA desfășurate joi au fost reținuți pentru 24 de ore, a anunțat DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 iulie 2023, a inculpaților Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se arată în comunicatul DNA.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, inculpații Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.

Concret, cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat. De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.

Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv.Inculpaților Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.La data de 14 iulie 2023, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019″.

DNA a făcut joi percheziții la Centrul de bătrâni Armonia într-un dosar legat de modul în care instituțiile de control ale statului și-au îndeplinit atribuțiile legate de funcționare a azilelor din Voluntari.

Procurorii au percheziționat și domiciliile a doi funcționari de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), suspectați de DNA că l-au ajutat pe Ștefan Godei să acopere neregulile constatate la funcționarea azilului de bătrâni.

„În cursul zilei de 13 iulie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat percheziții domiciliare în trei locații (sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov și domiciliile unor persoane fizice) situate în municipiul București. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, au transmis joi procurorii.

Bătrâni mutați din azil „ca marfa dintr-un depozit”

Potrivit procurorilor, cei doi funcționari l-ar fi ajutat pe Godei să mute bătrânii din azil „ca marfa dintr-un depozit” , astfel încât Centrul Armonia să pară că îndeplinește condițiile legale de funcționare.

Rolul AJPIS Ilfov – instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii – are rolul de a verifica modul în care centrele sociale respectă legislația.

Din stenograme DIICOT reiese cum ar fi fost ajutat Ștefan Godei, patronul „căminelor groazei” de funcționarii AJPIS. Interceptările se regăsesc în dosarul DIICOT, însă surse G4Media susțin că ele au fost folosite și de DNA. Procurorii DNA au și propriile stenograme, potrivit surselor citate.

Amintim că Poliția și DIICOT s-au autosesizat încă din luna februarie a acestui an referitor la situația din unele centre pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile.

Legea arată că instituția care trebuie să controleze standardele în centrele pentru instituționalizarea persoanelor vulnerabile sunt Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Potrivit Agerpres, au fost efectuate controale la cele două centre rezidențiale din Ilfov, cele mai recente fiind pe 26 ianuarie și 15 februarie. În urma controalelor respective s-au dat amenzi pe motive de nerespectarea igienei, rezultatele fiind trimise la Ministerul Sănătății, mai exact la Inspecția Sanitară de Stat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: