Cele mai dezvoltate oraşe din România. Cluj, Bucureşti și Sibiu, dinamice şi primitoare

Sursa: freepik.com

Cluj-Napoca, București și Sibiu sunt orașele în care se trăiește cel mai bine, rezultă dintr-un studiu recent. Analiza evaluează performanţa tuturor cele 41 de municipii reşedintă de judeţ, în funcţie de mai multe criterii și scoate în evidenţă plusurile și minusurile care influenţează traiul locuitorilor. Pe ultimele locuri în clasament sunt Brăila, Călăraşi și Alexandria.

Studiul clasifică cele 41 de orașe reședință de județ în funcție de trei grupe de criterii: calitatea vieții, prosperitatea și dinamica socială și culturală, pe care autorii o numesc vibrație.

În clasamentul general, primele orașe sunt Cluj-Napoca, București și Sibiu, urmate de Brașov, Timișoara și Iași. Ultimele, Brăila, Călărași și Alexandria.

Clujul excelează în primul rând la educație și dinamică antreprenorială, dar stă prost la traficul urban. Localnicii o confirmă.

În topul calității vieții, care include sănătatea, educația, infrastructura și mediul natural, domină aceleași orașe.

Timișoară urca pe locul trei în clasamentul prosperității și trimite Sibiul pe locul patru.

Dar, în clasamentul cultural și turistic, Sibiul detronează chiar și Clujul. Și Brașovul se află în primele 5 reședințe de județ.

Horia Huluban, președinte Asociația Comercianților din Brașov: La Brașov partea culinară e cea mai complexă, după Bucuresti. Foarte mulți bucătari vin de pe vase de croazieră.

Șapte din primele 10 orașe în topul general sunt din Transilvania și doar unul din Moldova. Motivele sunt istorice, spun autorii studiului.

Felix Tătaru, preşedinte, Institutul pentru Oraşe Vizionare: Inainte ar fi orașele din vestul țării, care au avut acces, istoric vorbind, și la civilizație superioară. Iașiul are cumva o influență în toată Moldova și vedem așa cumva că e magnet, e printre puținele orașe din România care are un spor natural pozitiv.

Studiul a fost realizat prin corelarea statisticilor oficiale cu evaluările locuitorilor și turiștilor pe platformele online ca Tripadvisor și Google Places.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: