Jurnaliștii de la POLITICO au acordat o atenție sporită dezbaterii prezidențiale din România, care a avut loc luni (18 noiembrie). Alegerile, însă, ar putea fi cruciale în privința ajutorului acordat Ucrainei.
Fără marii absenți Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, iar Ludovic Orban retras din cursă, dezbaterea prezidențială organizată de Digi24 s-a realizat cu contracandidații Elena Lasconi, Hunor Kelemen, Mircea Geoană, George Simion și Cristian Diaconescu.
Cei cinci contracandidați s-au confruntat luni seară într-o dezbatere televizată de trei ore, timp în care s-au contrat pe toate temele, de la viitorul conflictului din Ucraina vecină la drepturile cuplurilor gay și locul țării lor în Uniunea Europeană.
Astfel, POLITICO notează că rezultatul final din alegerile prezidențiale ar putea determina dacă România va continua să sprijine Ucraina în războiul contra Rusiei sau daca va susține o încetare a focului care ar determina Kievul să cedeze teritorii.
Iată cele patru concluzii trase de POLITICO:
1. Neprezentările de top dau un impuls extremei drepte
Deși dezbaterea a fost anunțată ca un eveniment de succes, câteva absențe importante i-au subminat impactul.
Prim-ministrul României și liderul social-democrat Marcel Ciolacu, favoritul sondajelor pentru câștigarea președinției, a lipsit de la dezbatere pentru a se întâlni cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles. Fostul prim-ministru de centru-dreapta Nicolae Ciucă, care conduce Senatul României și a făcut parte dintr-o coaliție de guvernare cu partidul lui Ciolacu, a ales o întâlnire cu cancelarul austriac Karl Nehammer în locul unei confruntări cu adversarii săi din cursă.
Absența lor a lăsat ușa deschisă atacurilor împotriva lor – și a oferit mai mult timp de antenă candidatului de extremă dreapta George Simion.
2. Candidații văd Ucraina cedând teritorii în schimbul păcii și securității
Majoritatea candidaților prezenți la dezbatere au susținut planul președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a negocia pacea în Ucraina, spunând că nu cred că acest lucru este posibil fără ca ucrainenii să cedeze unele teritorii Rusiei.
„Este evident că Ucraina nu are resurse pentru a recupera toate teritoriile pierdute. Crimeea este aproape imposibil de recuperat, iar Donbas este deja rusificat”, a declarat Mircea Geoană, un fost secretar general adjunct al NATO, care candidează ca independent.
În schimbul cedării teritoriului, Ucraina ar trebui să-și păstreze suveranitatea și să rămână pro-occidentală, a spus Geoană.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News