Cetatea simbol a Unirii, modernizată cu bani europeni de administrația liberală

Sursa foto: media.pnl.ro

Alba Iulia – cetatea simbol a Unirii s-a schimbat la față datorită banilor europeni. Primarul PNL, Gabriel Pleșa a atras fonduri europene prin care a reabilitat atât Cetatea Alba Iulia cât și Palatul Principilor, doua simboluri arhitecturale românești.

Cetatea simbol a Unirii a redevenit cu sprijinul fondurilor europene un exemplu pentru întreaga țară.

Liberalul Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, susține că datorită fondurilor UE, Alba este un județ care se poate administra singur:

„Dacă nu era Europa județul Alba nu era ce este acum. Din 2004 sunt implicat în această muncă. Sunt 17 ani de apartenență la UE. Dacă ar fi fost mai mulți ani, tara ar fi fost mult mai dezvoltată. Noi am fost chiar exemplu, primele fonduri europene au fost atrase aici, la Alba. Vrem să arătăm oamenilor ca țara aceasta poate să arate foarte bine. Dacă ați merge și în celelalte 78 de administrații care și-au făcut treaba extraordinar, veți vedea lucruri foarte bune.

Avem Transapuseana, vă invit să o vedeți pentru că este spectaculoasă (…) Avem lucruri minunate realizate din fonduri europene. S-a dezvoltat o zonă bazată pe turism și creșterea animalelor. Este o istorie veche a locului, vorbim despre tradiții, arhitectură. Fondurile UE au ajutat foarte mult pentru a face un mediu mai prietenos și mai curat.

La CJ, de-a lungul timpului investițiile au depășit 500-600 milioane de euro, și vorbim doar de proiectele mari. La fel si mediul privat, zona rurală și nu numai. Aceasta este esența unei Românii frumoase. Am învățat sa folosim fondurile europene care au schimbat fața României din plin. Sistemul de dezvoltare pe regiuni ne-a ajutat foarte mult. Nu există o altă soluție de dezvoltare. Județul Alba este într-o situație fericită datorită investițiilor administrațiilor locale dar si private. Suntem un județ care se poate administra singur. Existența noastră în Europa este esența dezvoltării societății românești. Nu avem cum să spunem că apartenența la UE este un lucru care nu ar trebui să ne bucure. Suntem aici într-un loc extrem de important pentru România. Ar fi grozav să vedeți ce înseamnă Blajul. Munții Apuseni se dezvoltă in continuare prin investiții și fonduri UE.

Înaintașii noștri care au făcut Marea Unire au gândit încă de atunci că trebuie să fim mândrii ca suntem parte din Europa” a transmis liberalul Ion Dumitrel în cadrul unei emisiuni Realitatea TV.

Restaurarea Palatului Principilor Alba Iulia și reabilitarea Cetății Alba Iulia

Proiectul de reabilitare a celor două clădiri simbol a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale.

Palatului Principilor din Alba Iulia este considerată cea mai importantă clădire din Transilvania Evului Mediu, aici locuind și Mihai Viteazul în perioada celor 10 luni cât a fost prezent la Alba Iulia între 1599 – 1600.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: