China cere UE să îşi clarifice poziţia cu privire la parteneriatul său strategic

china-flag
Susa foto: FREEPICK

Uniunea Europeană trebuie să-şi ”clarifice” în continuare poziţia cu privire la parteneriatul său strategic cu Beijingul, a spus principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, şefului de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, în condiţiile în care liderii UE au cerut reducerea dependenţei de China, transmite Reuters.

Lansarea unui parteneriat strategic cuprinzător UE-China în 2003 a promis să extindă legăturile dincolo de comerţ şi investiţii.

Dar, din 2019, blocul celor 27 de naţiuni a numit China ”un concurent economic” şi ”un rival sistemic”, relaţiile strânse ale Beijingului cu Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia sporind precauţia europeană.

China şi UE ar trebui să consolideze comunicarea, să consolideze încrederea reciprocă şi să aprofundeze cooperarea, iar blocul nu ar trebui ”să ezite”, cu atât mai puţin să încurajeze pedalarea înapoi în cuvinte şi fapte, a spus Wang lui Borrell, vineri, în marja întâlnirilor regionale de la Jakarta, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, publicat sâmbătă.

Luna trecută, liderii UE s-au angajat să reducă dependenţa zonei de China şi au dezbătut cum să găsească un echilibru între ”reducerea riscurilor” şi cooperarea în domenii precum schimbările climatice.

În martie, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că o întărire a poziţiei Chinei impune ca Europa ”să reducă riscurile”, atât din punct de vedere economic, cât şi diplomatic.

Comisia îndeamnă, de asemenea, membrii UE să convină asupra unor controale mai stricte asupra exporturilor şi ieşirilor de tehnologii pentru uz militar de către ”ţările în cauză”.

În timpul întâlnirii sale cu Borrell, Wang a cerut ambelor părţi să se protejeze împotriva politizării problemelor economice şi a utilizării ”reducerii riscurilor” ca alt termen pentru ”decuplare”.

Nu există niciun conflict de interese fundamental între China şi UE, a spus Wang.

Borrell, într-o postare pe Twitter, a descris discuţiile sale cu Wang cu privire la gestionarea relaţiilor UE-China drept ”constructive” şi ”aprofundate”.

Despre Ucraina, Wang a spus că China sprijină o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă şi durabilă şi va continua să promoveze discuţiile pentru pace şi să joace un rol constructiv în căutarea unei soluţii politice a crizei.

Borrell a scris pe Twitter că ”a exprimat aşteptările UE cu privire la rolul Chinei de a ajuta la încheierea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi de a oferi asistenţă umanitară”.

Oficialul UE a spus că el şi Wang ”au discutat şi despre menţinerea stabilităţii şi a status quo-ului în strâmtoarea Taiwan”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: