Cine este „Farmazon”, afaceristul care i-a venit de hac lui Buzatu

Buzatu şi Farmazon
Sursa foto: stiriest.ro

Omul de afaceri care a colaborat cu DNA pentru flagrantul lui Dumitru Buzatu este Emil Savin, poreclit Farmazon. Afaceristul era „abonat” la contracte cu Consiliul Județean Vaslui, iar în momentul în care președintele CJ Vaslui a încercat să „fenteze” mai multe plăți către Farmazon, omul de afaceri l-a denunțat pe Buzatu și a acceptat colaborarea pentru „înfundarea”  fostului lider PSD, potrivit referatului DNA.

„Răzbunarea” omului de afaceri a plecat de la o plată de 3 milioane de euro, pe care CJ Vaslui o avea de achitat către Emil Savin, zis Farmazon.

„Menționez că îmi desfășor activitatea în domeniul construirii și reabilitării infrastructurii rutiere de mai mulți ani, cu precădere în jud. Vaslui. Precizez că de mai mulți ani sunt în topul constructorilor în domeniul infrastructurii rutiere din jud. Vaslui. În toată această perioadă am luat contact cu majoritatea antreprenorilor din jud. Vaslui care își desfășoară activitatea în domeniul menționat anterior.  Am aflat de la diverse persoane care activează în acest domeniu faptul că numitul Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, pretinde și primește un procent de minim 10% al contravalorii lucrărilor pe care le încredințează diverșilor antreprenori privind infrastructura rutieră din jud. Vaslui. De asemenea, din atitudinea și modalitatea în care se desfășoară procedurile de atribuire a diverselor contracte privind infrastructura rutieră din jud. Vaslui, a rezultat că Buzatu Dumitru este cel care coordonează și supraveghează ca aceste lucrări să fie acordate antreprenorilor pe care îi agreează”, este declarația lui Emil Savin în dosarul în care a fost arestat Dumitru Buzatu, potrivit gandul.ro.

Acesta spune că s-a simțit persecutat de conducerea CJ Vasului.

Denunțător: „Mi se pun piedici în procedurile de atribuire a diverse contracte”

„Precizez că de câțiva ani de zile mă simt persecutat de conducerea CJ Vaslui, în special de Dumitru Buzatu, prin faptul că mi se pun piedici în procedurile de atribuire a diverse contracte. Majoritatea contractelor pe care le-am câștigat în jud. Vaslui în ultimii ani au fost urmare a unor diferende soluționate de către CNSC în favoarea firmelor pe care le reprezint. Din ceea ce cunosc Buzatu Dumitru se înțelege anterior cu antreprenorii anunțându-i că urmează ca CJ Vaslui sau instituțiile subordonate( UAT-uri sau LDP) să scoată la licitație diverse sectoare de drum din jud. Vaslui care necesită a fi construite sau reabilitate. Prin intervențiile numitului Buzatu Dumitru, respectiv a influenței pe care acesta o are asupra tuturor instituțiilor din jud. Vaslui, reușește să împiedice alți antreprenori să câștige licitațiile (prin descalificări sau impunerea unor criterii tehnice în caietele de sarcini pe care le îndeplinesc doar antreprenorii agreați). După ce autoritățile contractante fac plățile în contul antreprenorilor pentru lucrările executate pe sectoarele de drum scoase la licitație, Buzatu Dumitru le dă de înțeles, indirect, prin intermediul unor persoane de încredere lui, că trebuie să-i remită un procent de minim 10% din valoarea sumei decontate. Una dintre aceste persoane este numitul Buruiană Ioan poreclit Buru, fost angajat al DGASPC Vaslui, pe care-l trimite la reprezentanții antreprenorilor să stabilească detaliile întâlnirii unde Buzatu Dumitru urmează să primească sumele de bani drept mită”, afirmă denunțătorul lui Dumitru Buzatu.

„Precizez că aceste sume de bani se dau doar cash, în principiu în lei”

Acesta mai spune că șpăgile se dădeau „doar cash”.

„Precizez că aceste sume de bani se dau doar cash, în principiu în lei. Din ceea ce cunosc numitul Buruiană Ioan nu discută în mod direct detaliile cu antreprenorii deoarece aceștia cunosc scopul pentru care numitul Buruiană Ioan îi contactează, respectiv să se întâlnească “întâmplător” sau într-un loc de recreere cu numitul Buzatu Dumitru unde acesta din urmă primește sume de bani drept mită. Am aflat că Buzatu Dumitru dar și Buruiană Ioan sunt precauți în atitudine și nu discută detaliile decât personal”, susține Emil Savin.

Denunțătorul lui Buzatu spune că acesta din urmă l-ar fi contactat de mai multe ori începând cu luna mai 2023.

„Precizez că începând cu luna mai 2023 am fost contactat de mai multe ori de Buzatu Dumitru care mi-a promis că se va implica în diferendul pe care societatea pe care o reprezint îl are cu autoritatea contractatntă CJ Vaslui privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările pe care le-am efectuat pe lot 1 și 2 a  Drumului Strategic din jud. Vaslui. Menționez că CJ Vaslui a întârziat plată timp de aprx. 2 ani de zile fără justificare. Buzatu Dumitru a început să mă contacteze mai des și să-mi explice diligențele pe care le-a făcut pentru a-mi debloca suma de bani, aprx. 13.000.000-15.000.000 lei. Acesta mi-a spus în perioada mai-septembrie 2023 că a întreprins diligențe pe lângă funcționarii competenți din cadrul CJ Vaslui, Caragață Valeriu și Toma Cătălin,  dar și pe lângă Koti, managerul de proiect, pentru a urgenta întocmirea documentației care a stat la baza decontării sumei de bani către SC Soragmin SRL. Precizez că m-am întâlnit în perioada mai-septembrie 2023 de mai multe ori cu numitul Buzatu Dumitru, respectiv la CJ Vaslui sau la Primăria Ștefan cel Mare, unde acesta mi-a spus că mai întâi trebuie “să mă rezolve cu banii” și apoi vom mai vorbi și “că va veni ulterior la baltă, la un pescuit, la un pahar de vin”. Prin acțiunile sale numitul Buzatu Dumitru mi-a dat de înțeles că acesta pretinde un procent de minim 10% din suma pe care CJ Vaslui urmează să o deconteze către SC Soragmin SRL ca urmare a intervențiilor sale, urmând să vină la ferma mea din localitatea Cârja, unde dețin și un lac de agrement. Acesta mi-a spus în perioada mai-septembrie 2023 de mai multe ori că va veni “la pescuit la mine”, înțelegând că dorește să discute aspecte legate de efectuarea plății. A fost o data și m-a asigurat din nou că va întreprinde diligențe să facă plata și apoi va veni să stăm de vorbă. Menționez că Buzatu Dumitru îmi spunea mereu că va face plata, înțelegând că acesta este cel care coordonează întreaga activitate în cadrul CJ Vaslui”, se plânge omul de afaceri denunțător.

Farmazon le-a mai spus procurorilor că Dumitru Buzatu i-a promis de mai multe ori că îi va debloca sumele restate, de aproape 3 milioane de euro

„De asemenea am observat că din momentul în care acesta mi-a spus că se va implica în efectuarea plății, funcționarii din CJ Vaslui responsabili cu efectuarea plății au făcut demersurile aceste acțiuni deși timp de cel puțin doi ani de zile nu au făcut nimic în această privință. Suma pe care trebuie să o primesc de la CJ Vaslui este una mare iar faptul că CJ Vaslui nu a decontat această sumă a pus o mare presiune pe mine și societățile mele, fiind foarte aproape de a declara falimentul acestora deoarece nu mai aveam surse de finanțare. În urma interacțiunii cu Buzatu Dumitru, a dinamicii evenimentelor și a demersurilor întreprinse de acesta  mi-am dat seama că fără intervenția președintelui CJ Vaslui decontarea sumei de bani, restantă de mai mulți ani, nu ar fi posibilă. Numitul Buzatu Dumitru mi-a transmis de mai multe ori că CJ Vaslui va efectua cât de curând decontarea sumei de bani restante față de SC Soragmin SRL. În cele din urmă, la mijlocul lunii septembrie 2023, CJ Vaslui a decontat  către SC Soargmin SRL suma de bani aferentă lucrărilor de pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic.

La data de 18.09.2023 Buruiană Ioan m-a contactat telefonic și mi-a transmis că ar dori să vină la pescuit împreună cu Buzatu Dumitru la ferma mea din localitatea Cârja. Totodată Buruiană Ioan mi-a transmis că Buzatu Dumitru are o treabă cu mine și am stabilit că la data de 22.03.2023 îi voi primi pe aceștia pe lacul fermei mele din loc. Cârja.

Acțiunea numitului Buruiană Ioan mi-au dat de înțeles că cel dintâi este un mesager trimis de Buzatu Dumitru și că acesta dorește să-i remit un procent de 10% din suma pe care CJ Vaslui a decontat-o către SC Soragmin SRL”, se mai arată în declarația denunțătorului, potrivit referatului DNA privind propunerea de arestare preventivă a lui Dumitru Buzatu.

Mită de 1.25 de milioane de lei

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant, vineri seară, de procurorii DNA Iași, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei. Ulterior, după șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Sâmbătă seară, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL