Cine este Keir Starmer, „marele necunoscut” care i-a înfrânt pe conservatori în Marea Britanie?

Sursă foto: Facebook/ Keir Starmer

Keir Starmer, un avocat pentru drepturile omului dintr-un orășel din sudul Angliei, este pe cale să devină prim-ministru al Regatului Unit. Victoria sa de pe 4 iulie a fost copleșitoare. Cu toate acestea, pentru Marea Britanie este încă un mare necunoscut, scrie POLITICO într-un reportaj.

Starmer este politician de numai nouă ani și, de când a fost încoronat lider al Partidului Laburist din Regatul Unit în 2020, și-a condus partidul de la cea mai gravă înfrângere electorală din aproape un secol, devenind acum forța dominantă în politica britanică. Mai mult decât atât, succesul său – chiar în timp ce aliații occidentali flirtează cu populismul – îl plasează instantaneu ca unul dintre cei mai proeminenți lideri centriști din lume. Dar acesta ar putea dovedi un loc singuratic la sfârșitul anului.

Puțini credeau că o astfel de transformare este posibilă. Dușmanii săi o numesc noroc: ei spun că a profitat de calamitatea conservatorilor (ceea ce este adevărat) și că asta l-a făcut învingător. Adevărul este, însă, mai impresionant de-atât. La 61 de ani, Starmer are o lungă istorie. Tatăl său a fost un sculer tăcut și autoritar. (Starmer ne amintește de meseria tatălui său atât de des, încât clasa politică și, uneori, alegătorii își bat joc de el pentru asta). Mama lui a fost asistentă medicală, cu afecțiunea debilitantă a bolii Still. L-au botezat după Keir Hardie, primul lider al Partidului Laburist.

A excelat la școală. A cântat la flaut, a jucat fotbal și a devenit avocat. Frații lui îi spuneau „Superboy”.

A fost socialist, trecând apoi către stânga moderată, iar când liderul laburist de extremă-stânga Jeremy Corbyn a căzut în 2019, Starmer a candidat la conducerea partidului, făcând 10 promisiuni pentru a-i atrage pe acoliții predecesorului său. Odată ajuns la vârful partidului, le-a abandonat pe toate, cu excepția uneia: de a oferi o opoziție eficientă. Corbynii și antisemiții au fost eliminați din partid. Starmer spune acum că Covid-19, Ucraina și starea finanțelor publice îi interzic să continue cu platforma sa inițială. Adevărul este că a vrut să câștige alegerile generale, iar într-o monarhie constituțională nu există nicio cale socialistă în acest sens.

„Am fost în opoziție timp de nouă ani lungi”, a spus Starmer în ianuarie. „Asta nu schimbă vieți. A trebuit să luăm Partidul Laburist și să-l întoarcem literalmente pe dos. Ne-am pierdut calea până în 2019 ca partid, ne-am pierdut rulmenții.”

Starmer l-a exilat pe Corbyn din partid, iar dacă îl ura în secret – Starmer are o soție pe jumătate evreică, iar antisemitismul a înflorit în Partidul Laburist sub predecesorul său – nu a spus niciodată acest lucru.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: