Cine este Natalia Intotero, noul ministru al Familiei

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Natalia Intotero a fost votată luni de conducerea PSD pentru a prelua Ministerul Familiei, potrivit unui anunț făcut chiar de liderul social-democraților, premierul Marcel Ciolacu.

Cine este Natalia Intotero

Deputat cu două mandate în Parlamentul României, în legislația 2012-2016 și în legislația 2016-2020, Natalia Intotero a fost consilier local și județean în Hunedoara, de două ori secretar de stat (2009 și 2012) în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și ministru al românilor de pretutindeni în Guvernul Dăncilă.

În perioada 1999-2002 a urmat Colegiul de Institutori Limba Engleză din cadrul Universității de Vest, Timișoara, după care, în 2005, a urmat cursurile de Master în Management politic la Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai”, București. În 2006 a terminat Facultatea de Limbă și Literatură Română – Limba și Literatura Engleză, absolvind totodată și Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității „Spiru Haret” București.

A fost al doilea ministru în funcție în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (înființat în ianuarie 2017), depunând jurământul la Palatul Cotroceni pe 29 ianuarie 2019. În calitate de ministru, în contextul mandatului rotativ de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, exercitat de către România în prima jumătate a anului 2019, a prezidat prima reuniune informală la nivel ministerial în domeniul politicilor pentru diaspora. A demisionat din funcție în aprilie 2019, înscriindu-se pe lista PSD în cursa electorală pentru Parlamentul European, fără succes.

La sfârșitul lunii mai 2019, în urma rezultatului negativ înregistrat în cadrul cursei electorale pentru Parlamentul European, a fost nominalizată din nou pentru funcția de ministru pentru românii de pretutindeni. Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea, semnând decretul de numire în data de 7 iunie 2019, iar ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Cotroceni în data de 10 iunie. Natalia-Elena Intotero a ocupat funcția de ministru pentru românii de pretutindeni până în noiembrie 2019, când Partidul Național Liberal a preluat guvernarea. Ulterior, Guvernul condus de Ludovic Orban a desființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În 2020, a fost votată de către cetățenii județului Hunedoara pe lista PSD pentru un nou mandat de deputat. A depus jurământul la finalul lunii decembrie, iar în aceeași perioadă a fost propusă și votată în funcția de președinte a Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților pentru legislatura 2020-2024. Conform raportului de activitate, în primii doi ani de activitate a prezidat 89 de ședințe ale Comisiei și a inițiat 103 de propuneri legislative în mai multe domenii. În perioada pandemiei provocate de virusul COVID-19 a militat pentru menținenerea deschisă a școlilor.

La finalul anului 2022 l-a invitat și l-a găzduit pe europarlamentarul Guido Reil în România. Înainte cu câteva luni, acesta adresase cuvinte jignitoare la adresa românilor într-un discurs din Parlamentul European. După vizită, Guido Reil a publicat un mesaj înregistrat video în care își cere iertare pentru abordarea pe care a avut-o și menționează aprecierea pe care o are pentru poporul român.

Potrivit ultimei declarații de avere, Natalia Intotero deține cinci terenuri intravilane în localitatea Brad, județul Hunedoara, și un teren agricol.

Ea deține 50% dintr-o casă de locuit, alături de soțul său care mai are două spații comerciale și un apartament. Natașia Intotero mai are trei mașini și peste 92.000 de lei în conturi.

Gabriela Firea și-a dat demisia

Amintim că Gabriela Firea și-a anunțat demisia, vineri, într-o postare pe pagina sa de Facebook. „Plec, pentru moment, cu mare tristețe, față de tot ceea ce am făcut și puteam construi împreună cu echipa social-democrată din Capitală, și din funcția de Președinte al Organizației PSD București, din care mă suspend o perioadă limitată”, scria Gabriela Firea.

Mesajul Gabrielei Firea:

Mi-a fost milă mereu de oamenii aflați în nevoie, am ajutat cât am putut pe oricine. Indiferent că am fost sau nu în funcții publice. Cei care mă cunosc personal și nu “de la televizor” știu asta. Se poate uita cineva în ochii mei să-mi spună că eu aș fi putut ști și tolera cel mai mic rău față de cineva?

Îmi pare rău pentru fiecare om în suferință. Inclusiv sau mai ales acum, de cei care nu au fost bine îngrijiți și protejați în căminele de seniori și dizabilități.

Am fost prezentată nedrept în mass media din ultimele 10 zile ca un om prefăcut, cinic, surd la suferința celor din jur. Martor este Dumnezeu și martori sunt toți cei care mă cunosc personal, atât pe mine, cât și pe soțul meu, și familia mea, că această imagine arătată publicului cu atâta înverșunare și cheltuială nu este cea reală.

Am fost zugrăviți în chip negativ tocmai pentru că incomodez prin suma faptelor bune pe care le-am făcut și prin conduita mea.

Plătesc pentru vina de a fi avut încredere în oameni!

Prietena și colega mea Ligia m-a urmat peste tot, în drumul profesional. Am muncit împreună până la epuizare, până la boală. Am plătit amândouă cu afecțiuni grave stresul acumulat la televiziune, în politică, mai ales la primărie. Ea plătește, la rândul ei, tot pentru că a avut încredere în oameni. A vrut să ajute. Nu să facă bani, nu să facă rău.

Pe unde a venit Ligia cu mine, la diferite job-uri, în ultimii ani, a venit și acel bărbat acuzat, să o ajute pe ea, și pe alți colegi. Ca șofer, ca om bun la toate. L-a sprijinit la început să-și facă o asociație, dar NU a activat în acele centre. Nu a știut că sunt nereguli! Cu atât mai puțin eu, NU am avut niciun fel de legături și nu aș fi putut accepta ca unei persoane să i se întâmple ceva rău!!

Când a apărut primul articol despre cămine, i-am încetat contractul la biroul parlamentar.

Se poate vedea clar din cele 600 de pagini ale referatului procurorilor, urmare a anchetei derulate timp de jumătate de an, că nici eu, nici soțul meu, nici sora mea – care a lucrat doar pentru Serviciul de copii – NU suntem implicați și NU am avut cunoștință de ceea ce se întâmplă în aceste centre. Am fi reacționat, cu certitudine, am fi apărat viața și demnitatea acestor oameni!

În aceste 10 zile de război total pentru demolarea mea și mai puțin pentru aflarea adevărului, am observat că subit, ca la un semn sau o comandă, a existat un singur interes : să se arunce cât mai mult noroi spre mine, cât mai multe dezinformări, să se exercite presiune mediatică asupra mea și a soțului meu, să fim puși la stâlpul infamiei, cu un singur scop.

Scopul nu era doar să plec din Guvern. Conduc ministerul cu cel mai mic buget și m-am luptat, uneori, inclusiv cu cei care trebuiau să mă ajute pentru toate proiectele realizate, cu mare chin, într-un an și jumătate.

Obiectivul demolatorilor mei din multe direcții este să nu mai intru în cursa pentru Primăria Capitalei! Să nu mă mai aliniez la startul precampaniei! Toate sondajele arată că aș fi câștigat în orice formulă politică. Pentru că bucureștenii au plătit, din păcate, amar, cei trei ani de experimente pe viața lor cu un individ absolut nepăsător la nevoile oamenilor. Lui nu i s-a mai cerut nicio demisie, când s-au întâmplat chiar tragedii în mandatul său. Întotdeauna a fost o dublă măsură!

Am înțeles că sunt oameni politici care nu fac mai nimic, ba chiar blochează și proiecte începute, dar care sunt susținuți pentru că aparțin unui grup, unui interes. Eu nu aparțin niciunui interes!

Dar, fiecare ne ducem crucea!

De aceea, am decis, cu mare regret, dar hotărâtă și cu fruntea sus, să plec din Guvernul României. Am avut acum câteva minute o întâlnire cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu în care i-am prezentat demisia din funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Nu am de ce să mă rușinez, nu am nicio vină, nu aș fi acceptat să se întâmple ceva rău cu vreo persoană și să nu reacționez.

Plec pentru ca premierul să poată lucra în liniște proiectele economice și sociale bune pentru români, la fel miniștrii PSD și PNL, să-și poată prezenta munca. În această atmosferă de război total față de mine, ca membru al Guvernului, nu se poate continua o activitate normală. Nici adevăratul război de la graniță nu s-a mai auzit și văzut în aceste zile.

Dar, miza celor care au profitat de ancheta autorităților, au confiscat mesajele publice și au pus tunurile pe mine nu este Ministerul Familiei, ci reconfigurarea scenei politice pentru anul electoral viitor.

Tocmai din acest motiv plec, pentru moment, cu mare tristețe, față de tot ceea ce am făcut și puteam construi împreună cu echipa social-democrată din Capitală, și din funcția de Președinte al Organizației PSD București, din care mă suspend o perioadă limitată.

Și, cum în Biroul Permanent Național am reprezentat în primul rând Capitala, chiar dacă am promovat cu mare drag proiecte pentru întreaga țară, înțeleg să mă retrag pentru aceeași perioadă.

Sunt complet nevinovată, s-a văzut și din ancheta derulată, se va constata și în continuare, în justiție, dar ceea ce s-a întâmplat cu viața mea și a familiei mele în ultimele 10 zile mi-a arătat interesul imens ca eu să mă erodez și să-mi scadă până la anulare șansele de a mai câștiga un mandat de primar general.

Voi continua toate inițiativele pentru oameni, în special pentru copii, tineri, femei din Senatul României, alături de colegii mei din grupul social democrat. Nu îmi este greu să o iau de la început, să fac eforturi din nou ca simplu parlamentar, fără funcții politice sonore deocamdată. E o onoare pentru mine să fiu de folos românilor, familiei mele politice, colegilor mei.

Vă mulțumesc tuturor celor care mă susțineți, care credeți în curățenia mea, prietenilor, colegilor din țară primari, parlamentari, președinți de consilii județene care mi-ați trimis mesaje personale de susținere, colaboratorilor și tuturor celor care mi-au trimis un gând bun, cât de scurt.

Politica este uneori grea și urâtă, dar este singura care poate schimba ceva în bine, în timp, la nivel de societate, prin legi corecte pentru cetățeni.

Și știu că Dumnezeu ne dă fiecăruia cât putem duce. Nu, nu mă voi jena de credința mea și nu mă voi cenzura. L-am iubit și îl iubesc pe Dumnezeu cu toată ființa mea. Doar EL știe ce este în sufletul și în gândul nostru! Doamne ajută tuturor!

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: