În timp ce cursa pentru cele mai importante posturi din UE se încinge, „regina” Europei rămâne favorită la câștigarea celui de-al doilea ei mandat de președinte al Comisiei Europene și devine, totodată, principala țintă a oricărui contracandidat care ar vrea să îi ia locul, relatează Politico.
Pentru un timp scurt anul trecut, Ursula von der Leyen părea că va întâmpina probleme serioase în încercarea de a-și asigura al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene.
Într-o vizită surpriză în Israel ceea a avut loc în luna octombrie, von der Leyen a stat lângă Benjamin Netanyahu și și-a exprimat solidaritatea fără margini în lupta pe care țara o poartă împotriva grupării Hamas.
Declarația ei nu ar fi fost sub nicio formă una problematică dacă venea din gura unui președinte american sau a unui politician din Germania – ceea ce von der Leyen a fost înainte de a prelua șefia Comisiei Europene.
Dar cuvintele au fost rostite de șefa uneia dintre cele mai puternice instituții ale Uniunii Europene în legătură cu una dintre cele mai fierbinți subiecte de dezbatere din blocul comunitar, astfel că declarația ei a stârnit cel mai mare val e critici la adresa ei din cei patru ani petrecuți în fruntea Comisiei Europene.
Diplomații s-au înfuriat pentru faptul că von der Leyen a ignorat o declarație comună făcută de miniștrii de externe din UE care reprezenta poziția oficială a comunității europene și care cerea reținere și respect pentru dreptul internațional din parte Israelului.
În jur de 800 de angajați ai Comisiei Europene au semnat o scrisoare în care o criticau pe von der Leyen pentru sprijinul „necondiționat” și „necontrolat” oferit „uneia dintre cele două părți” ale conflictului.
„Ea s-a comportat tot mai mult ca o regină”
Însuși Josep Borell, șeful diplomației UE, a criticat-o pe von der Leyen pentru faptul că a pretins că vorbește în numele întregii Uniuni Europene atunci când a rostit discursul din Israel.
„Ea s-a comportat tot mai mult ca o regină”, a spus un diplomat european pentru Politico la acea vreme, criticând-o pe von der Leyen pentru că și-a asumat un rol mai mare decât cel pe care îl presupune jobul ei, pentru că nu a luat în considerare guvernele din UE înainte să ia o astfel de decizie și preferă să conducă instituția prin decrete cu ajutorul unui mic grup de consilieri.
Acum, după ce au trecut mai multe luni de la acel scandal, poziția lui von der Leyen pare din nou una sigură. Fără să își ceară scuze sau își schimbe retorica, șefa Comisiei Europene a trecut peste furtuna politică ce se abătuse asupra ei și a ieșit cu capul sus – poate nu neapărat mai puternică decât a fost vreodată, dar cu siguranță neafectată.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News