Congresul extraordinar al PNL se reuneste, sambata, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noii conduceri a partidului, in prezenta a 1.200 de delegati.
Potrivit unui comunicat al PNL, pentru functia de presedinte al partidului si-a depus candidatura Ilie Bolojan, in prezent presedinte interimar al formatiunii si premier.
Pentru pozitiile de prim-vicepresedinti s-au inscris zece candidati, respectiv Valeriu Iftime, Adrian Vestea, Florin Roman, Alin Tise, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea si Catalin Predoiu.
Pentru conducerea Curtii de Arbitraj candideaza Costica Lupusoru, Daniel Buda si Ciprian Dobre, iar pentru presedintia Comisiei Nationale de Revizie si Cenzori a fost depusa candidatura lui Virgil Guran.
Votul va fi secret pentru functiile de presedinte al partidului, prim-vicepresedinti, presedinte al Curtii de Arbitraj si presedinte al Comisiei Nationale de Revizie si Cenzori.
Tot in cadrul Congresului va avea loc si validarea vicepresedintilor regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv National. In acest caz, votul va fi deschis. Candidatii propusi pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud-Muntenia, Gigel Stirbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falca pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru si Hubert Thuma pentru regiunea Bucuresti-Ilfov.
Congresul reprezinta un pas important pentru consolidarea PNL in perspectiva noilor provocari politice, se precizeaza in comunicat.
Congresul extraordinar al PNL a fost convocat de Consiliul National al partidului care a avut loc pe 28 iunie. Consiliul National al PNL a aprobat la acel moment modificarea statutului partidului. Astfel, mandatul conducerii PNL ar urma sa fie redus la doi ani. Printre modificari se numara si descentralizarea deciziei in alegerea reprezentantilor in formele de conducere ale partidului, recompensarea performantei politice si administrative, responsabilitatea in gestionarea functiilor de conducere in partid, eliminarea motiunii ca element definitoriu al candidaturii pentru functia de presedinte al PNL.
‘Biroul Politic National propune o noua modalitate de alegere a presedintelui PNL, o competitie personalizata, urmand ca programul politic sa fie adoptat de Congres, ca o reunire a tuturor ideilor doctrinare din partid’, a precizat, pe 28 iunie, presedintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.
El a mentionat ca PNL va avea ‘structuri politice mai suple’, pastrandu-se cele patru trepte de decizie la nivel central din vechiul statut – Congres, Consiliu National, Birou Politic National si Birou Executiv.
Biroul Executiv este format din presedinte, patru prim-vicepresedinti, secretar general, 19 reprezentanti regionali, dintre care opt vicepresedinti, alesi conform unui regulament aprobat de Biroul Politic National si validati de Congres. Presedintele si cei patru prim-vicepresedintii vor fi alesi direct in cadrul Congresului, iar secretarul general va fi propus ulterior Congresului de catre presedintele partidului si aprobat in Biroul Politic National.
‘Ulterior Congresului, la propunerea presedintelui PNL, se coopteaza doua personalitati publice cu derogare de vechime in structura Biroului Executiv. In total, 27 de membri, o reducere cu aproximativ 50% a structurii actuale a Biroului Executiv. (…) O alta modificare importanta – Biroul Politic National format doar din membrii BEx si presedintii organizatiilor judetene, urmand ca ceilalti membri actuali ai Biroului Politic National sa aiba statut de invitat. Organizatiile care nu au performat in alegerile locale sau parlamentare, ultimele zece dintre acestea, isi vor depune mandatul si se numesc, prin decizia Biroului Politic National, conduceri interimare care sa restructureze activitatea acestor filiale’, a adaugat Gabriel Andronache.
Potrivit presedintelui Comisiei de Statut, noul document include prevederi referitoare la intarirea disciplinei financiare a partidului pentru ‘o mai buna colectare a cotizatiilor membrilor PNL’.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News