Cine sunt oamenii care au organizat campania „de zero lei” a lui Călin Georgescu

„Pământul Strămoșesc” este o organizație pe care Călin Georgescu a fondat-o alături de un fost ofițer în serviciul de informații al Armatei. De aici, anchetatorii au ridicat în timpul perchezițiilor de ieri legate de finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu mai multe plicuri de corespondenţă. 

Călin Georgescu a fondat în octombrie 2021 Asociația „Pământul Strămoșesc”, alături de Bogdan Vacusta și Ovidiu Hurduzeu. Georgescu conduce asociația și în prezent.

Adina Marincea, cercetătoare la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, a scris în Libertatea, în 2022, că numele asociației este același cu denumirea ziarului Legiunii Arhanghelului Mihail, fosta grupare legionară interbelică condusă de Corneliu Zelea Codreanu.

La evenimentul de lansare a organizației, Adina Marincea a scris că au participat Dan Puric și Ovidiu Hurduzeu, Florin Zamfirescu, dar și fostul luptător în Legiunea Străină Eugen Sechila de la asociația neolegionară „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”.

În prezent, pe site-ul oficial al Asociației „Pământul Strămoșesc”, la secțiunea „Echipa”, la fondator apar Călin Georgescu, vicepreședinte Ciprian Arghirescu și director de dezvoltare Monica Danciu.

Asociația, care se prezintă ca un ONG care promovează și susține „micul producător, gospodăria țărănească, artele, meseriile, familia, credința”, i-a susținut campania electorală a lui Georgescu, în cursa prezidențială, și a promovat programul „Apă. Hrană. Energie”.

Unul dintre fondatorii Asociației, alături de

Călin Georgescu, este Bogdan Vacusta. El a apărut alături de Călin Georgescu în poze apărute în presă.Vacusta a lucrat în Direcția Generală de Informații a Apărării (serviciul secret al armatei) la începutul anilor 2000.

În aprilie, Vacusta apărea drept consultant al Băncii Naționale a României la o conferință de profil.  În prezent, numele lui apare pe mai multe articole legate de criptomonede, preluate inclusiv de o revistă de geopolitică susținută de Academia Română.

Un alt fondator al Asociației – Ovidiu Hurduzeu, îl lăuda în 2019 pe Călin Georgescu pentru că este un apărător al „conceptelor distributiste – de exemplu răspândirea proprietății productive”. Același Ovidiu Hurduzeu amintea că „legionarii lui Corneliu Zelea Codreanu au avut și ei o doctrină economică de tip distributist”. Hurduzeu a fost candidat AUR la Senat în Ilfov în anul 2020, dar nu a reușit să obțină un loc în Parlament, deși a fost prezentat drept unul dintre ideologii partidului. Și-a motivat candidatura menționând că „luptă împotriva forțelor întunericului”.

Cum erau împărțite sarcinile în cadrul asociației

Propuneri evenimente, donații și agendă CG – Cristina Preda

Evenimente, plecări organizate – Sorin Chirigiu, Marius Arnău, Eugen Sechila

Grafică și vizualuri necesare, editare, poze, texte – Crenguța Pally, Alina Turturea

Comunicare presă on-line/materiale video Youtube – Radu Roncea

Comunicare on-line (site), social media, digital – George Nițu, Crenguța Pally

Comunicare presă scrisă și națională – Radu Roncea, Radu Pally

Aprobări finale și semnalare situații – Radu Pally

Mai multe percheziții cu mascați au avut loc marți în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Călin Georgescu. A fost vizat șeful de campanie, Radu Pally. Au fost descinderi și la asociația „Pământul Strămoșesc”, în localitatea Marginea din Suceava, unde funcționează sediul social al asociației. Polițiștii au ridicat de acolo hârtii din corespondența asociației.

Proprietarul gospodăriei unde este sediul social – pentru că e vorba de casa unui localnic – a spus că îl știe pe Călin Georgescu pentru că acesta a fost la el acasă acum câțiva ani.

Anchetatorii au ridicat ieri documente, inclusiv contracte, de la sediul firmei deținute de șeful de campanie a lui Călin Georgescu, Radu Pally. anchetatorii urmăresc mai multe piste în această anchetă, în condițiile în care Călin Georgescu susține că a cheltuit 0 lei în această campanie, dar din actele puse pe masa CSAT a reieșit că sunt mai multe personaje care au făcut donații, iar campaniea s-a desfășurat pe platforma Tik Tok.

Radu Pally lucrează în media de peste două decenii. A făcut parte din echipa postului de radio Muntenia FM şi a fost director al publicaţiei „Blitz”, acolo unde de altfel Crenguţa, soţia sa, era redactor-şef.

Marker & Senzzo Media, firma piteșteană care apare ca producător al spotului video de campanie al lui Călin Georgescu, a avut în 2023 o cifră de afaceri de 431.000 de lei și un profit de aproape 254.000 de lei – fiind de departe cel mai profitabil an din istoria de un deceniu a companiei.

Crenguţa şi Radu Pally sunt asociaţi într-un alt SRL,  Metro Media & Communications, cu acelaşi sediu ca şi cealaltă firmă de familie. În cazul Metro Media & Communications, în 2023 cifra de afaceri a companiei a fost de 352.222 lei și profitul net 49.093 lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: