Cine sunt pensionarii care primesc mai mulţi bani la pensie în funcţie de anul naşterii

Sursa foto: Freepik

Românii vor primi bani mai mulţi la pensie, la majorarea din septembrie, în funcţie de stagiul de cotizare, grupele de muncă şi anul naşterii.

După indexarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie, veniturile bătrânilor se majorează din septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.

Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, amintiţi anterior, astfel că procentele de creştere diferă de la om la om, însă există nişte tabele orientative în acest sens.

Oficialii au promis că pensionarii vor avea pensiile majorate de la data de 1 septembrie şi nicio pensie în plată nu va scădea. Tot atunci, va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor.

Noua formulă de recalculare va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani (ideal peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar, dar nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: