VIDEO Ciucă: Românii au multe motive sa fie mândri. PNL nu poate să nu aibă un candidat la prezidențiale

Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă

Coaliţia nu s-ar fi înţeles să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale din 2024, iar Nicolae Ciucă a anunţat că e pregătit să candideze la funcţia supremă în stat în cazul în care reprezentanții PNL vor decide acest lucru.

Întrebat dacă va candida la președinția României, Nicolae Ciucă a declarat: „E prevăzut ca liderul partidului să candideze, va exista o discuție la nivelul partidului și dacă asta se va decide mă voi supune”.

În ceea ce privește comasarea alegerilor, șeful Senatului spune că speră ca vineri să fie luată o decizie în acest sens. Liderii PSD şi PNL s-au întâlnit în ședință, luni, pentru a discuta despre comasarea celor patru rânduri de alegeri de anul acesta, dar nu au ajuns la nicio concluzie. „Comasarea alegerilor continuă, nu s-a încheiat, sper ca vineri să luăm o decizie. Urmează să analizăm”, a spus Ciucă.

Ce relație are Nicolae Ciucă cu Klaus Iohannis și cu Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă spune că are o relație foarte bună atât cu Klaus Iohannis, cât și cu Marcel Ciolacu și cu toți cei cu care interacționează.

„O relație foarte bună, de respect reciproc. A fost comandatul forțelor armate. E cea mai înaltă funcție din statul român. Indiferent ce voi face și cum voi face pentru mine, comandatul forțelor armate e persoana căreia îi voi purta un respect permanent. Am o relație foarte bună și cu Marcel Ciolacu și cu toți cei cu care interacționez. E absolut normal”.

Pe cine susține PNL la Primăria Capitalei? Gabriela Firea sau Nicușor Dan?

„Aș susține un candidat PNL. Și de fiecare dată există și a treia soluție. PNL își pregătește armata să poată să intre în alegeri”.

Cum ați putut să-l susțineți pe Nicușor Dan?

„Am susținut orice decizie bună care s-a luat la nivelul Primăriei Capitalei. E de domeniul trecutului”

L-ați susține pe Ciolacu la președinția României?

„Sunt membru PNL și voi susține un candidat din partea PNL”.

Și dacă va fi un candidat comun?

„PNL nu poate să nu aibă un candidat la alegerile prezidențiale. E partidul cu cea mai mare istorie în politica europeană, de la 1875 și până astăzi. Nu putem să ne înțelegem cu cei de la PSD în toate situațiile. Știți cum se zice, „dă, Doamne, românului, mintea de pe urmă””.

Are șanse Iohannis să obțină o funcție europeană?

„Iohannis, dacă ați urmărit discursul din Parlamentul European, a fost foarte bine apreciat. Pentru România ar fi o mare onoare ca un președinte dintr-o țară est-europeană să ocupe o funcție la una dintre instituțiile europene. E timpul să avem o astfel de reprezentare”.

PNL l-ar susține pe Geoană la prezidențiale? Unele grupări din PNL discută despre aceste zvonuri că ar exista niște negocieri.

„În PNL nu există astfel de grupări. Tocmai am răspuns că PNL va susține un membru PNL”.

Pe Kovesi?

„Nu am discutat așa ceva nici măcar în glumă”.

Poate trăi 6 luni cu o pensie de 1000 de lei?

„Încă de când eram premier am înțeles situația legată de valoarea pensiilor și doresc să subliniez că pe timpul mandatelor de premier ale PNL, eu personal am luat decizia să ridicăm punctul de pensie de la 1265 la 1785 de lei, deci cu 40%, am susținut creșterea pensiilor, pentru ca românii să aibă un trai decent.

A trebuit să trecem prin toate etapele de crize succesive și suprapuse să facem în așa fel încât să creștem pensiile și veniturile și să luăm măsuri pentru scăderea inflației. Am reușit să creștem punctul de pensie la peste 2000 de lei. Am reușit să creștem salariul minim de la 2000 de lei la 3300 de lei. Sunt eforturile și deciziile pe care le-am luat”.

Credeți în Dumnezeu?

„Cred în Dumnezeu și îi îndemn și pe alții să creadă. Dacă-i iubești pe Dumnezeu nu ai cum să faci rău”.

Ce înseamnă să fii patriot?

„Să fii patriot înseamnă să ai acel spirit al dragostei de țară, de popor, de neam. Să ai acea disponibilitate pentru sacrificiu. Nu tot timpul trebuie să ne fie bine. Să ai ambiție pentru că nu performezi doar pentru tine”.

Ce înseamnă extremismul?

„Tot ce trece de normalitate. Tot ceea ce e în echilibru e normal. Tot ce trece de aceste limite poate ajunge la extreme. Extremismul înseamnă impunerea voinței prin fapte de violențe”.

Dar să fii politician?

„Să fii politician cu adevărat înseamnă să te dedici comunității, să faci politică pentru oameni, să faci politică din convingere, din loialitate, din dragoste față de oameni”.

Ciucă, despre avertismentul lui Trump: NATO are obiective clar stabilite. România alocă resurse pentru apărare

Președintele Senatului României și liderul PNL a afirmat, luni, legat de afirmaţiile fostului preşedinte american Donald Trump referitoare la apărarea doar celor care contribuie la bugetul NATO că Alianța e construită să răspundă oricând la agresarea unui stat membru.

Alianţa Nord-Atlantică este o alianţă politico-militară care are menirea ei şi obiectivele foarte clar stabilite. Atunci când se intră în declaraţii de campanie există această varietate de opinii şi mesaje. Nu face bine NATO să ne gândim că cineva poate să intervină împotriva unui stat, membru al Alianţei. Aici apare acea prevedere din articolul 5 din tratat care prevede foarte clar că la orice stat membru care este atacat alianţa este obligată să răspundă„, a declarat Ciucă.

Liderul PNL a adăugat că alegerea preşedintelui SUA este o problemă a cetăţenilor americani.

Nu cred că trebuie să vedem şi să analizăm această perspectivă din prisma unui pericol. Noi avem datoria în acest context şi România a făcut acest demers să continuăm să ne alocăm resursele pentru propria apărare, pentru că este datorie faţă de cetăţeni şi este o responsabilitate cât se poate de relevantă pentru orice lider politic„, a subliniat Ciucă, fost şef al Statului Major General al Armatei Române și fost ministru al Apărării.

Serviciul militar obligatoriu? Răspunsul lui Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a fost întrebat și despre serviciul militar obligatoriu.

„Se poate vorbi de o probabilitate, dar este redusă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm și că nu trebuie să trebuie să ne luăm toate măsurile de descurajare, ceea ce s-a discutat atât la nivelul tuturor instituțiilor de apărare, cât și la nivel al Alianței nord-atlantice. În prezent, această linie de contact se află pe același aliniament ca la începutul conflictului și sperăm să nu avanseze”.

„Serviciul militar obligatoriu nu se va reintroduce. Există, în prezent, serviciul voluntar pentru militarii în rezervă. Nu există această discuție (despre reintroducerea serviciului obligatoriu – N.R.) în prezent”, a mai zis Nicolae Ciucă la Realitatea Plus.

Întrebat de Anca Alexandrescu „Cum comentați evoluția războiului din Ucraina?”, Nicolae Ciucă a spus:

„Este un război de uzură și cred că trebuie să apreciem faptul că Ucraina, poporul ucrainean, au voința de a lupta.

Realitatea din câmpul de luptă nu arată că Ucraina pierde, dacă am fi văzut modificări semnificative pe segmente ale frontului… de aceea este foarte greu pentru specialiști să facă o anticipare și cu atât mai puțin că Putin va pierde sau nu”.

De ce nu se recalculează și pensiile militarilor și de ce sunt considerate speciale?

„Susțin că pensiile militarilor nu sunt speciale, sunt ocupaționale, motiv pentru care tot ce am reușit să fac a fost să asigur implementarea legii, sunt discuții pe legi care sunt contradictorii, sunt militari plătiți pe vechea lege, alți pe noua lege. Există această diferență între cei care au ieșit la pensie în 2010/2011, poate chiar 2015 și s-a menținut această disparitate”, a zis Nicolae Ciucă.

Ciucă: Să fii patriot înseamnă dragoste de țară, de popor, de neam

„Din perspectiva mea patriot înseamnă să ai spiritul de dragoste de țară, de popor, de neam, să ai disponibilitatea pentru sacrificiu. Să ai ambiția, să poți să performezi nu doar pentru tine, în echipa, grupul în comunitate, fiecare am putea avea o contribuție cât de mică la spiritul de patriotism. E foarte important să facem diferența între adevărații și falșii patrioți. Să fii politician cu adevărat înseamnă să te dedici comunității. Politică se face și în comună, oraș mai mic…să te dedici comunității, să faci politică pentru oameni, din convingere, din loialitate, din dragoste față de oameni”, a mai zis Nicolae Ciucă.

Ciucă: românii au multe motive să fie mândri

„Românii au multe motive sa fie mândri. Să ne uitam la istorie, prezent, să avem încredere în noi. Prin noi înșine nu se referă doar la PNL, ci e un mesaj de încredere pentru români. Prin noi înșine putem să realizăm ce ne dorim”, a mai spus Nicolae Ciucă.

„Am rămas un soldat al patriei. Când mi s-a solicitat să continui să îmi servesc țara, dintr-o altă demnitate, politică, deși nu am fost ministru cu angajament politic, am luat decizia să îmi fac datoria față de țară”, a mai zis liderul PNL.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL