Ciolacu: Bugetul pe 2024 e al dezvoltării și al echității

ciolacu
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, de la tribuna Parlamentului, că bugetul pentru anul viitor este „al dezvoltării și al echității”. El a fost întrerupt în timpul discursului de liderul AUR George Simion și de ceilalți parlamentari din acest grup, dar și de Diana Șoșoacă. Președintele PSD a criticat atât AUR cât și USR în discursul său.

Declarații Marcel Ciolacu:

„Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării și al echității. Un buget bazat pe investiții și dreptate socială. Un buget în care creșterea economică se regăsește în creșterea nivelului de trai al populației.

În același timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi este un buget care să facă față provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, și bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să și pregătească România pentru oportunitățile uriașe din viitor.

Direcțiile strategice pe care se bazează acest Buget sunt următoarele:

– O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 3.4%;

– Investiții record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene și PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde față de acest an și dublu față de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei;

– Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de cetățeni: pensionari, angajați pe salariul minim, profesori sau personal din administrația publică;

– Un mediu economic mai puternic, prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare și creare de noi locuri de muncă, dar, în același timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurențial, cu mai puține scutiri și facilități fiscale;

– Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare și un pachet de măsuri de creștere a colectării și combatere eficientă a evaziunii fiscale;

– Și o garanție fermă pentru securitatea cetățenilor, în contextul războiului de la graniță, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.

Profit de acest moment pentru a mă adresa în primul rând românilor, care așteaptă răspunsuri despre cum va arăta viața lor în aceste timpuri grele. Dar mă adresez și partenerilor noștri de guvernare – alături de care am muncit, colegilor din PSD și tuturor oamenilor de bun-simț din această sală.

Am văzut foarte multă panică… în atacurile asupra acestui proiect de buget…

Recunosc, nu am nicio așteptare de la un partid a cărui unică politică este susținerea violatorilor. Aici lucrurile sunt clare. Voi nu aveți nicio soluție economică concretă! Doar să scoateți România din NATO și Uniunea Europeană! Și să vă uniți apoi cu Rusia! Voi generați doar scandal și populism ieftin! Voi vreți să distrugeți totul și să nu puneți nimic în loc!

Dar recunosc, dumneavoastră m-ați surprins… V-ați adus acum aminte de pensionari și de salariați, deși, cât ați fost la guvernare, ați dat zero lei la pensii și 1 miliard de euro la vaccinuri! Iar salariul minim l-ați crescut cu fix 40 de lei. O bătaie de joc!

Dumneavoastră, sunteți cei care ați uitat cum ați trecut în PNRR procentul de 9,4% din PIB. Chiar ați uitat cum i-ați condamnat pe toți pensionarii români la înghețarea pensiilor până în 2070??! Am eliminat acest procent! Deși ziceați că este imposibil!! Ați mințit!

La fel cum i-ați mințit pe români și când ați mimat respectarea statului de drept și a justiției. Toate principiile dumneavoastră s-au terminat în clipa în care ați văzut DNA pe interior!

Știu, și pe unii, și pe alții, vă deranjează acest proiect de buget. Avem viziuni diferite asupra dezvoltării României, dar vă anunț oficial că bugetul pe 2024 nu conține nicio apropiere de Rusia și nici miliardul de euro pentru vaccinuri!

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: