Ciolacu, Forumul I3M: „Să acționăm rapid și hotărât pentru a investi în infrastructura colectivă”

Sursa foto: Marcel Ciolacu

1.000 de șefi de state și guverne, experți internaționali, dar și manageri de companii strategice sunt prezenți, joi dimineața, la Palatul Parlamentului, acolo unde participă la Forumul de Afaceri Inițiativa Celor Trei Mări. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre investiții, dar și despre potențialul economic al Dunării și Mării Negre pe care UE trebuie să le fructifice în favoarea reducerii declajelor economice.

Șeful executivului de la București a transmis celor prezenți că „trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă”, în contextul proiectelor de transport Via Carpatia și Real2Sea ca parte ale Inițiativei celor Trei Mări.
„Acest lucru ne va consolida regiunea și va contribui la diminuarea decalajelor și în contextul multiplelor provocări pe care le traversăm. Trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură, economic, apărare comună și digital și să maximizăm astfel potențialul regional! Puterea economică este esențială pentru securitatea noastră și pentru construirea unei mai mari reziliențe regionale. În acest sens, vreau să evidențiez, potențialul oferit de Dunăre și Marea Neagră pot fi piloni centrali  în dezvoltarea regiunii noastre”, a transmis prim-ministrul României.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat și nevoia de securitate a regiunii Mării Negre, în contextul Războiului din Ucraina, îndemnțnd liderii prezenți la Forum să participe activ la reconstrucția Ucrainei și la restabilirea securității regionale.

„Astăzi, lupta se dă pentru a opri violența și opresiunea asupra vecinului nostru. Dar, știm cu toții că, în ceea ce privește viitorul, acesta trebuie să includă reconstrucția Ucrainei și extinderea Uniunii Europene, respectiv către Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest. Nu cred că este prea devreme să ne gândim la modul în care putem face acest lucru, începând cu rolul jucat de statele noastre în reconstrucția Ucrainei. Proiectul comun regional de viitor este să ne asigurăm că, în această zonă a Europei, suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă, să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană, să ne consolidăm rolul în NATO, să trecem peste diferențe și să asigurăm pacea și stabilitatea regiunii. România este un factor de stabilitate regională și poate – împreună cu statele partenere din acest format – să contribuie nu doar la securitatea regiunii, ci și la dezvoltarea ei, a anunțat Marcel Ciolacu.

Premierul s-a arătat deschis privind cooperarea dintre Guvern și mediul de business, cu ocazia deschiderii a patru paneluri pe teme precum energie, transporturi, digitalizare și investiții.

„Cele treisprezece state participante la Inițiativă reprezintă o piață de peste 120 milioane de persoane. În ansamblu, regiunea are un potențial de investiții în infrastructură, energie și digitalizare de peste 1.000 de miliarde de euro”, subliniează Ciolacu.

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: