Ce spune premierul Ciolacu despre gaura din buget

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu spune că în România nu există o gaură în bugetul de stat, ci doar s-a estimat o creștere mai mare a veniturilor decât trebuia.

Asta nu este vina ministrului de Finanțe din vechiul Guvern, Adrian Câciu, pentru că „bugetul nu îl gândește doar el”, și nici vina fostului premier Nicolae Ciucă, a afirmat Ciolacu, într-o emisiune realizată de Ion Cristoiu.

„Anul acesta se vorbește despre o gaură în bugetul de stat, nu este o gaură. În legea bugetului pe 2023 s-a estimat o creștere a veniturilor la buget cu 14% față de anul trecut, dar creșterea e de doar 11% pentru că au scăzut consumul și producția industrială. Acest lucruri, din punctul meu de vedere, puteau fi anticipate și mai bine gândite. Să nu credeți că bugetul consolidat al României îl gândește doar ministrul (n.r. Adrian Câciu). Nu caut vinovat. (…) Nu a estimat nimeni greșit, a fost o proiecție”, a afirmat premierul ciolacu, la Aleph News. „Marea problemă a României e fondul, noi mereu am mermelit-o și am închis găurile. Veniturile din PIB reprezintă 27%, față de media UE de peste 40%. Asta nu înseamnă că eu voi fi de acord cu noi taxe în acest moment”.

Întrebat dacă „faceți proiecții fanteziste în familie”, Ciolacu a răspuns: „Da. Așa vezi execuția trimestrială. La acest buget nu trebuie să stai să aștepți 12 luni și pe 31 decembrie, când tragi linia, să spui că ai greșit. Tu urmărești pe tot parcursul anului veniturile, cheltuielile, vezi ce investiții au venit, multiplicarea investițiilor… Anul acesta Comisia a anunțat că nu ne încadrăm în deficitul pe care ni l-am asumat, să facem modificări, să vedem ce nu funcționează, unde tăiem. S-au luat niște măsuri”. „Sunt oameni foarte corecți în PSD, la fel și în PNL. Ține foarte mult de echipele de lucru din interiorul fiecărui partid. Nu am nicio jenă să spun că în PSD există mai mulți specialiști”, a mai spus Ciolacu.

Potrivit acestuia, „se știa de deficit din martie, când a venit hârtie la Guvern de la Comisie”. Întrebat de ce nu s-a sesizat nimeni atunci, Ciolacu a răspuns: „Nu am nici o problemă să îmi asum. Ar fi trebuit declanșate anumite aspecte, ar fi fost mai ușor de explicat și de negociat cu categoriile sociale. Am fi făcut un plan pe mai multe luni, nu ne-am fi strâmtorat în ultimul trimestru al anului să încercăm să corectăm deficitul”.

„Vă repet, nu am ce să-i reproșez domnului premier Nicolae Ciucă, nici lui Sorin Grindeanu, Emil Boc, Mihai Tudose, sunt foști premieri cu care mă sfătuiesc pentru că cu toții au trecut prin astfel de lucruri, e normal să fac asta. Dacă cineva din PSD și PNL cred că, prin acest joc ipocrit și de doi bani, nu prin fondul problemei, se rezolvă ceva… e o greșeală. Eu am intrat la guvernare într-un moment foarte dificil al României, cu crize suprapuse. Aveam deficit de 9,2% lăsat de Luceafărul… Când am creat această coaliție, se știa în ce prăpastie intra România dacă nu se construia o coaliție cu o stabilitate politică clară. Am și eu răbdarea mea. Le reamintesc în ce situație erau când au fost la guvernare. Să își asume și liderii USR în ce situație au lăsat România. PSD a lăsat 2,7%, iar după doi ani de guvernare de dreapta, celebră în România, a ajuns deficitul la 9,2% și la o datorie publică de 50%, pornită de la 37%”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL