Ciolacu schimbă strategia pentru comisarul european: cine este Roxana Mînzatu

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a decis să schimbe strategia după ce a fost la Bruxelles și s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene. Liderul PSD a înțeles că nu are șanse să-l trimită pe Victor Negrescu la Comisia Europeană. Ursula von der Leyen i-a cerut lui Marcel Ciolacu, in discuțiile de la Bruxelles, să propună o femeie pentru funcția de comisar european.

Potrivit dreptului european, președintele Comisiei Europene nu are nicio putere în desemnarea unui comisar european, însă are posibilitatea să respingă o propunere fără să dea explicații. Respingerea unui comisar european propus este o lovitură politică mult mai gravă decât aceste negocieri.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD, este respins de Ursula von der Leyen pentru a doua oară. În 2019, fostul premier Viorica Dăncilă îl desemna pe Negrescu pentru funcția de comisar european. Ursula von der Leyen l-a respins atunci deoarece guvernul Dăncilă tocmai căzuse la moțiunea de cenzură și președinta Comisiei negocia cu Klaus Iohannis un nou comisar european. În 2024, aceeași von der Leyen îl respinge pe Negrescu pentru că nu e femeie.

„Președinta Ursula von der Leyen a cerut se pare o femeie din partea României pentru a încerca să aibă această paritate la nivelul Comisiei Europene. Ăsta este criteriul”, a declarat Victor Negrescu.

Roxana Mînzatu, noua propunere

Majoritatea statelor UE au respins propunerea Ursulei von der Leyen și au desemnat un bărbat pentru funcția de comisar european. Chiar și Victor Negrescu a confirmat că trei sferturi dintre statele membre au propus bărbați pentru Comisia Europeană. România e unul dintre puținele state UE care trimite o femeie, după ce în ultimii 10 ani a trimis tot femei: Corina Crețu și Adina Vălean.

Roxana Mînzatu este noua propunere a lui Marcel Ciolacu pentru comisarul european al României. Roxana Mînzatu este membru PSD din 2000 și este licențiată în Științe Politice, la Universitatea București. În 2004, a obținut primul mandat de consilier județean în Brașov, pe lista PSD.

Aceasta a avut mare succes în cariera politică, chiar dacă a fost discretă. În 2004, Mînzatu a devenit consilier de integrare la Ministerul Integrării Europene, unde a rămas până în 2006. Apoi a început să lucreze în consultanță pentru fonduri europene. În 2009, a dat lovitura și a devenit subprefect de Brașov pentru câteva luni, la doar 29 de ani.

Roxana Mînzatu a continuat să lucreze în consultanța pentru fonduri europene, mai ales pentru instituții ale statului: Primăria comunei Prejmer, din județul Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov, Fundaţia Școala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie – Filiala Braşov.

În martie 2015, aceasta este numită secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, în guvernul Victor Ponta. Rămâne în funcție doar câteva luni și apoi e numită președinte la Agenția Națională pentru Achiziții Publice. În 2016, Roxana Mînzatu candidează pentru Camera Deputaților și obține primul și singurul său mandat de parlamentar, în PSD-ul controlat de Liviu Dragnea.

Pe 7 iunie 2019, Roxana Mînzatu a primit funcția de ministru al fondurilor europene, până la căderea guvernului Dăncilă, în noiembrie 2019.

În perioada în care Liviu Dragnea controla PSD, Roxana Mînzatu s-a bucurat de cel mai mare succes politic. Aceasta era văzută ca o apropiată a fostului președinte PSD. La Congresul din 2018, Liviu Dragnea i-a oferit funcția de vicepreședinte PSD pentru regiunea Centru.

Roxana Mînzatu, în perioada Ciolacu

Roxana Mînzatu nu a mai prins un fotoliu de parlamentar în 2020 și pentru 2 ani s-a ocupat doar de politica din Brașov. În martie 2022, după ce PSD a revenit la guvernare, Roxana Mînzatu a fost numită secretar de stat la Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care era controlat de Marian Neacșu (PSD). Departamentul controlat de Mînzatu fusese înființat chiar în februarie 2022.

În 2021, când era fără funcții politice, Mînzatu declara doar 16.800 de lei pe an. După ce a ajuns secretar de stat, veniturile sale anuale au crescut la 116.808 lei. De asemenea, aceasta a mai câștigat 3.865 de lei pentru că era membru în Consiliul de Administrație la OPCOM SA București.

În 2024, Roxana Mînzatu a candidat pe lista PSD-PNL pentru Parlamentul European și a primit un fotoliu de europarlamentar, unde va câștiga circa 10.000 de euro pe lună. Pentru a obține fotoliul de europarlamentar, Mînzatu a împrumutat PSD cu suma de 150.000 de lei (circa 30.000 euro), potrivit declarației de avere. Mînzatu nu declară conturi bancare, are doar o casă, nu are bijuterii sau acțiuni. Nici măcar într-un an ca secretar de stat nu ar reuși să strângă 150.000 de lei, așa cum reiese din declarațiile depuse.

Ce portofoliu ar putea obține România

Marcel Ciolacu a pierdut negocierile pentru comisarul european și arată că Ursula von der Leyen ar fi cea care alege comisarul pentru România. În urmă cu două luni, Marcel Ciolacu spunea că România a avut două femei în Comisia Europeană și acum va propune un bărbat. După discuțiile cu Von der Leyen, se pare că s-a răzgândit repede.

„După două doamne propuse, cred că o să propunem un bărbat. Vă repet, de două ori România a venit cu două propuneri de comisar, de doamne. Cred că de această dată, România poate să facă o propunere de domn”, declara Ciolacu, în iulie.

După astfel de declarații, era de așteptat ca premierul Ciolacu să-și apere punctul de vedere la Bruxelles, însă a cedat după prima discuție cu Ursula von der Leyen. Faptul că este femeie sau bărbat nu are nicio relevanță politică, este doar o strategie de imagine pentru Ursula von der Leyen. Statele puternice pe plan extern au respins solicitarea lui Von der Leyen și au desemnat un bărbat.

În urma negocierilor cu Ursula von der Leyen, Marcel Ciolacu ar trebui să primească și un portofoliu important pentru comisarul european. Premierul a declarat că vrea comisarul european pentru economie (funcție ocupată momentan de Paolo Gentiloni, din partea Italiei), însă sunt șanse mici ca un stat din afara zonei euro să aibă controlul economiei UE. De când există moneda euro, comisarul european pentru economie și finanțe a fost doar din state cu moneda euro.

„Eu îmi doresc să avem Comisarul în zona economică. Politica acum este doar despre economie. Este foarte important, toate modificările sunt în economie”, declara Ciolacu, în iunie.

Politica mereu a fost despre economie, dar mult mai important pentru România ar fi dacă ar obține o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene, indiferent de portofoliu. Un vicepreședinte al Comisiei Europene, din partea României, ar oferi mai multă vizibilitate țării noastre pe plan extern și ar putea contribui la politică externă a României.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: