Cioloș intră în cursa pentru Cotroceni cu 1%. Ambițiile unui politician fără viitor politic

Dacian Cioloș, sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Dacian Cioloș visează la funcția de Președinte al României, chiar dacă Reper, micuțul său partid, nici măcar nu se apropie de pragul de 5%. Cioloș, fost premier și comisar european, este astăzi un politician fără viitor pe scena politică din România, deoarece proiectele sale politice au fost mereu un eșec și nu a convins niciodată un număr important de votanți.

Campania pentru prezidențiale

Dacian Cioloș a vrut să candideze și la alegerile prezidențiale din 2019, pe vremea când conducea partidul PLUS. Doar că în 2019 nu a găsit niciun partid important care să-l susțină, iar USR a mers cu Dan Barna.

În 2024, Dacian Cioloș anunță că are intenția să-și pregătească o campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, care vor fi organizate în septembrie.

„Da, e în intenția mea să îmi pregătesc o candidatură la prezidențiale. De asta vă și spuneam că am propus și altor potențiali candidați de pe partea dreaptă să încercăm să ne gândim cumva la o coordonare, pentru că eu intenționez să candidez, dar să și prezint un program credibil pentru viitorul președinte al României”, a declarat Cioloș, într-un interviu pentru spotmedia.ro.

Fostul premier este primul pe lista REPER pentru Parlamentul European. Acesta își dorește un nou mandat de europarlamentar, după 9 iunie. Totuși, candidatura lui Cioloș este doar o trambulină pentru campania pentru alegerile prezidențiale. Acesta speră că va reuși să câștige un nou mandat în Parlamentul European, cu REPER, și va atrage atenția electoratului înainte de alegerile prezidențiale.

Problemele lui Cioloș

Principala problemă a fostului premier este chiar REPER, un partid care are circa 1-2% în toate sondajele. Cioloș a plecat din USR împreună cu câțiva europarlamentari și a format REPER, care nu s-a remarcat pe scena politică și a fost lăsat în umbră de noile partide precum AUR sau SOS România.

REPER ar trebui să fure din voturile USR, însă se concentrează mai degrabă pe vechiul electorat PLUS (fostul partid înființat de Cioloș). PLUS a reușit să intre în Parlamentul European și în Parlamentul României doar în alianță cu USR. De unul singur, PLUS ar fi avut soarta REPER.

USR nu a mai acceptat nicio alianță cu noul partid al lui Cioloș și în 2024 a format Alianța Dreapta Unită cu PMP și Forța Dreptei. Cioloș recunoaște că a fost refuzat de mai multe ori de USR.

„Da, noi ne-am arătat disponibili de la început, nu fuziune, dar să intrăm într-o alianță, într-un proiect politic larg. Eu chiar și pentru alegerile prezidențiale, anul trecut, am propus deja să avem o competiție internă între partidele de pe dreapta, centru-dreapta, ca să avem un candidat susținut de toți. N-au dorit colegii de la USR, au preferat să facă alianța aceasta cu forța dreptei, PMP-ul, să se ducă practic mai spre conservatori, cumva mai spre dreapta”, spune fostul premier.

2 partide distruse, nicio funcție importantă

Dacian Cioloș a înființat PLUS și apoi a făcut alianță cu USR pentru alegerile din 2019 și 2020. Ulterior, PLUS și USR au fuzionat. Dacian Cioloș a devenit președinte USR. Când a văzut că nu avea controlul partidului, a plecat din USR și a înființat REPER.

În urma acestor decizii, a distrus două partide în doar câțiva ani: PLUS-ul a fost înghițit de USR, iar ulterior USR a pierdut parlamentari români și europarlamentari când Cioloș i-a părăsit pe USR-iști. Dezastrul lăsat fostul lider USR a fost unul semnificativ și partidul condus astăzi de Cătălin Drulă a avut nevoie de câțiva ani pentru a se stabiliza pe scena politică. De asemenea, scandalul dintre grupul lui Cioloș și grupul Drulă-Barna-Ghinea a afectat imaginea și credibilitatea USR.

Cu toate aceste bătălii politice inutile nu a obținut nicio funcție importantă. După despărțirea PNL-USR, din septembrie 2021, Cioloș a primit mandat de la Klaus Iohannis să formeze un guvern și o majoritate parlamentară. Deși era evident că PNL și USR nu mai aveau un proiect în comun, Cioloș a propus un guvern USR, care a fost respins imediat de Parlament. Astfel, singura realizare a lui Cioloș, în ultimii 6 ani, este această propunere de premier.

Sursa foto: Facebook

REPER: droguri și bărbați care pot naște

REPER s-a făcut remarcat doar cu proiecte rupte de realitatea din România. Parlamentarii REPER au cerut, în Parlamentul României, legalizarea consumului de canabis până la 3 grame. Deși România are o mare problemă cu creșterea consumului de droguri, parlamentarii lui Cioloș vor să dea liber la consum de canabis.

În Parlamentul European, europarlamentarii REPER au susținut controversatul Raport MATIC, care prevede că femeile care își schimbă genul și se declară bărbați pot fi considerate bărbați-mame. Raportul MATIC recunoște bărbații transgender ca persoane care pot naște, ceea ce a provocat dezbateri în toată Uniunea Europeană. La rândul său, Dacian Cioloș admite că raportul MATIC susține persoanele transgender și consideră că bărbații transgender pot naște, deși biologic sunt femei.

„Însă da, sunt anumite țări în lume unde tu, ca persoană, ca individ, ai dreptul să te declari un gen care să nu corespundă cu sexul tău. Și atunci ai anumite situații în care femei care nasc și sunt femei biologic, sunt anumite state membre, nu România, care le recunoaște și un alt gen”, a declarat Cioloș, în același interviu.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: