CITR prezintă cauzele falimentului Euroins: prea mult RCA, prea puține rezerve și contractul de reasigurare cu EIG Re

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Neîndeplinirea indicatorilor de solvabilitate, nivelul neadecvat al rezervelor de daune pentru acoperirea potențialelor daune ale asiguraților, neplata la timp a daunelor și lipsa demersurilor privind recuperarea creanțelor și împrumuturilor acordate, precum și contractul de reasigurare cu EIG Re, reprezintă principalele cauze ale intrării în faliment a Euroins Romania, a anunțat CITR Filiala București SPRL, lichidatorul judiciar al Euroins.

„Din analiza indicatorilor, CITR a constatat că cea mai mare pondere pe clase de asigurări din portofoliul Euroins a deținut-o clasa de asigurări RCA (peste 95% în anul 2022), urmată de cea a garanțiilor (peste 1% în anul 2022) și asigurări pentru mijloace de transport terestru (0,97% în anul 2022). Linia de business concentrată pe asigurări RCA aduce pierderi din perspectiva daunalității crescute, în timp ce alte societăți de asigurare înregistrează o medie a asigurărilor RCA de 54% în anul 2022”, a declarat Alina Popa, coordonator al echipei care a condus echipa CITR responsabilă de gestionarea falimentului Euroins.

În privința neîndeplinirii indicatorilor de solvabilitate, Popa a afirmat că fondurile proprii de care societatea trebuia să dispună pentru acoperirea datoriilor potențiale către toți asigurații, reasiguratorii au fost insuficiente.

La 30 septembrie 2022, fondurile proprii necesare pentru acoperirea SCR erau în cuantum de 2,2 miliarde de lei, iar cele necesare pentru acoperirea MCR erau în cuantum de aproape 1,8 miliarde lei.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL