UPDATE Ciucă, despre situaţia din Orientul Mijlociu: După ce s-a întâmplat, cu certitudine va exista un răspuns

Sursa foto: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă

UPDATE, ORA 22.07

Preşedintele Senatului, generalul Nicolae Ciucă, s-a referit la conflictul izbucnit noaptea trecută, după ce Iranul a atacat Israelul, el afirmând că o ripostă va exista cu siguranţă.

”Liderii celor mai mari puteri ale lumii s-au întâlnit şi au discutat şi faptul că procesul acesta de analiză, procesul în care se  măsoară fiecare decizie şi probabil se vor măsura cuvintele care  vor fi folosite în declaraţiile de presă la finalul acestor întâlniri, trebuie să ne determine pe fiecare dintre noi să fim parte la acest îndemn de echilibru, astfel încât să nu generăm… Oricum, această spirală a conflictului există, este menţinută undeva acolo unde riscurile sunt gestionate, ceea ce este important să nu se intre într-o dinamică, într-un ritm pe care nu mai putem să îl controlăm după aceea. Am văzut oameni pe stradă, pe Calea Victoriei, mergând în linişte, plimbându-se şi având bucuria faptului că se pot întâlni, se pot discuta, se pot plimba, pot opri să stea la o terasă. Chestiunile astea sunt datorate faptului că avem linişte, avem pace. Ferească Dumnezeu de ceea ce ar putea să se întâmple după o escaladare a conflictului”, a declarat Nicolae Ciucă, duminică seară, la B1 TV.

Potrivit lui Ciucă, existau unele indicii că ar urma să aibă loc o astfel de acţiune militară, dar că nimeni nu a putut să prevadă când va avea loc.

”Începând de ieri, de când au apărut primele indicii că urmează să aibă loc o astfel de acţune, sigur, nimeni nu a putut să prevadă când se va întâmpla, dar era absolut iminent, a existat o stare de nelinişte şi pot să vă spun că personal am petrecut toată noaptea privind la canalele noastre de ştiri din momentul în care au preluat. CNN începând de aseară a relatat tot firul acţiunilor”, a spus Ciucă.

Nicolae Ciucă a afirmat că a discutat şi cu premierul Marcel Ciolacu despre acest subiect.

”Am discutat cu premierul astăzi, încercând să avem o opinie coordonată şi să putem să avem concluzii şi date care să genereze eventuale măsuri la nivel guvernamental şi politic”, a precizat Ciucă.

Întrebat cu ce va semăna riposta Israelului, Ciucă a răspuns că SUA nu vor participa la o ripostă.

”Ieri preşedintele Biden se afla în afara Washingtonului şi a revenit la Casa Albă, a intrat în situation room cu toţi liderii responsabili  şi a putut să gestioneze răspunsul şi măsurile de apărare la nivelul Israelului astfel încât afectele celor peste 300 de vectori care s-au năpustit asupra Israelului să poată să nu atingă decţt într-o foarte mică măsură teritoriul israelian (…)

În astfel de situaţii există o marjă a răspunsului şi poate fi un răspuns minimal, cu o contrareacţie şi poate fi un răspuns care să prevadă şi să aibă în vedere alte obiective. Aici depinde foarte mult de tot ceea ce ţine de coordonarea deciziei politice, nu doar în coordonare cu leadershipul israelian, ci în coordonare cu ceilalţi lideri pentru că avem deja declaraţi conform cărora SUA nu vor participa la o acţiune contraofensivă împotriva Iranului. Sunt dezbateri şi am putut să urmăresc să văd diferite analize care spun că acţiune aîn sine, răspunsul Iranului nu a generat suficiente motive astfel încât SUA să fie parte  la acţiunea contrarăspuns a Israelului, ca atare foarte greu de anticipat”, a mai spus preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a mai adăugat că va exista un răspuns către Iran, dar că planurile nu vor fi prezentate public niciodată.

”Acolo este o problemă istorică de simţire. Oamenii sunt în acea stare conflictuală nu  de două săptămâni, nu de doi ani, sunt într-o stare conflictuală de zeci de ani. Ca atare sunt cei mai în măsură să balanseze şi să ia o decizie. Este absolut de înţeles că nu se iese cu o dată exactă, cu o prezentare a planului. Cu certitudine vor avea loc acţiuni care să contrabalanseze. Sunt foarte multe dscuţii conform cărora nu s-a reuşit descurajarea acţiunii Iranului şi după ce s-a întâmplat azi noapte cu certitudine va exista un răspuns”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Iranul a lansat zeci de drone şi rachete asupra Israelului în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, ca răspuns la bombardarea de către Israel a consulatului său din Siria la 1 aprilie.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a comentat duminică seara într-o intervenție pentru B1 TV tensiunile recente din Orientul Mijlociu. Acesta a precizat că „este important să nu se intre într-un ritm pe care nu mai putem să îl controlăm după aceea”:

Nicolae Ciucă, despre situația din Orientul Mijlociu

“România se află deja la proximitatea unei zone de conflict, un conflict de uzură care durează de mai bine de doi ani.

Sigur, dacă ne uităm pe hartă putem să spunem că suntem la distanță mare de Orientul Mijlociu, dar consecințele și efectele pe care toată lumea le analizează putem să le considerăm ca afectându-ne pe noi toți.

Nu întâmplător ați vorbit despre acea reuniune G7, nu întâmplător au loc aceste ședințe și analize la nivelul leadershipului din Israel. Tot ceea ce urmează să se deruleze va avea efecte asupra a tot ceea ce înseamnă, nu doar viața noastră de zi cu zi, sunt consecințe care se vor resimți la nivel global. Deja cotațiile la petrol, la bursă sunt estimate ca având o evoluție în creștere și tendința poate să ducă acolo să se atingă vârfuri ale acestor cotații”.

Nicolae Ciucă a mai precizat că este important de analizat consecințele pe termen mediu și lung ale acțiunilor care se desfășoară în aceste momente în Orientul Mijlociu:

„Ca atare este absolut necesar să existe o putere de discernământ față de deciziile care urmează a fi luate. Trebuie să vedem dincolo de răspunsul imediat care sunt efectele pe termen mediu și lung.

Faptul că liderii celor mai mari puteri ale lumii s-au întâlnit și au discutat și faptul că procesul acesta de analiză, în care se măsoară fiecare decizie și se vor măsura și cuvintele folosite în declarațiile de presă trebuie să ne determine să fim parte la acest îndemn de echilibru să nu generăm, oricum această spirală a conflictului există, este menținută undeva acolo unde riscurile sunt gestionate. Ceea ce este important este să nu se intre într-un ritm pe care nu mai putem să îl controlăm după aceea”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: