Ciucă: În documentul final al Congresului PPE se va solicita ca România să devină membru Schengen şi cu frontiera

Sursa foto: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că în documentul final al Congresului Partidului Popularilor Europeni se va solicita ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră, a Spaţiului Schengen.

„Ceea ce doresc să subliniez este că nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră a spaţiului Schengen”, a afirmat Ciucă, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele PPE Manfred Weber, întrebat pe această temă şi dacă se va putea influenţa poziţia austriacă.

Potrivit lui Ciucă, România a îndeplint, din punct de vedere tehnic, condiţiile cu mulţi ani în urmă şi le îndeplineşte în continuare pentru aderarea deplină la Schengen.

„Mai mult decât atât, sunt măsuri în derulare prin care nu facem altceva decât să întărim tot ceea ce înseamnă siguranţa frontierelor României, al spaţiului Schengen, siguranţa frontierelor UE. Ca atare, nu cred că discutăm de compromisuri, ci este vorba de o realitate pentru că despre asta vrem să discutăm şi am discutat tot timpul: suntem membri ai unei familii politice de centru-dreapta care promovează tot ce ţine de acest atribut al libertăţii, libertatea de mişcare trebuie să fie inclusiv pentru românii care ies din ţară sau care se întorc”, a mai spus Ciucă, menţionând că sunt 4 milioane de români care lucrează în afara ţării şi care au o contribuţie foarte serioasă la PIB-ul ţărilor unde îşi desfăşoară activitatea.

Nicolae Ciucă a mai spus că este normal ca românilor să le fie recunoscut acest drept de a putea să vină acasă fără să stea la rând la punctele de frontieră.

„Pe baza discuţiilor cu liderii europeni prezenţi aici, vom avea o decizie în documentul final al Congresului şi vom vedea cum vor vota colegii din Austria. Vom veni cu toate argumentele necesare să-şi schimbe decizia. Este adevărat că în acest moment nu avem o întâlnire bilaterală încă stabilită, dar vom face tot ce este necesar pentru a ne transmite mesajele noastre pentru ceea ce reprezintă dreptul nostru de a fi membru al Spaţiului Schengen”, a mai spus Ciucă.

Congresul PPE se desfăşoară, miercuri şi joi, la Bucureşti.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: