Economia zonei euro arată semne de redresare

Sursa: Pixabay

Datele preliminare arată că economia zonei euro se îndreaptă spre o uşoară redresare la începutul anului, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat luni, ce indică sporirea presiunilor inflaţioniste, transmit DPA şi Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat în ianuarie la 47,9 puncte, de la 47,6 puncte luna precedentă, dar sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei. Totuşi, este cel mai ridicat nivel din iulie 2023.

Studiul arată o creştere rapidă a costurilor de producţie în ianuarie, dar şi a cererii. Indicele privind preţurile de producţie a urcat în ianuarie la 54,2 puncte, de la 53,8 puncte luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Ezitările BCE în privinţa reducerii dobânzii este acum mai uşor de înţeles când luăm în considerare datele PMI. Pe fondul majorării preţurilor în sectorul serviciilor, BCE este reticentă în privinţa relaxării politicii monetare„, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în ianuarie la 48,4 puncte, de la 48,8 puncte în luna precedentă. Totuşi, firmele din domeniu se aşteaptă la îmbunătăţirea condiţiilor în 2024 şi fac angajări. Indicele privind angajările a urcat în ianuarie la 51,2 puncte, de la 50,8 puncte luna precedentă.

Alte date publicate separat arată că încrederea investitorilor în zona euro s-a îmbunătăţit pentru a patra lună consecutiv, ajungând în februarie la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Indicele Sentix pentru zona euro a urcat la minus 12,9 puncte în februarie, de la minus 15,8 puncte în ianuarie, în timp ce analiştii se aşteptau la minus 15 puncte. Este cel mai ridicat nivel din aprilie 2023. Datele Sentix includ răspunsurile a 1.306 de investitori. Studiul a fost realizat în perioada 1-3 februarie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: