Clotilde Armand, primarul USR din Sectorul 1 din capitală, intră în grupul candidaților penali la alegeri. Procurorii au pus-o sub urmărire penală în dosarul în care este acuzată că și-a oferit, în mod ilegal, suma de 18.000 de lei într-un proiect cu finanțare europeană.
Ancheta procurorilor a început după o sesizare ANI, care a constatat că Armand s-a pus pe sine manager de proiect, într-un proiect avizat tot de ea.
„(…) în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziției nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata a emis patru dispoziții care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizațiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute)”, arată procurorii.
Clotilde Armand pune tunurile pe procurori
Clotilde Armand nu renunță la nicio funcție și va candida la alegerile locale din 2024 din partea alianței Dreapta Unită. Primarul Sectorului 1 vrea să-și continue cariera politică, chiar dacă e urmărită penal. USR a renunțat la sloganul său celebru „fără penali în funcții publice”, mai ales că îl propune și pe Vlad Voiculescu pentru Parlamentul European. Voiculescu este și el urmărit penal în dosarul vaccinurilor.
Clotilde Armand a decis să ducă un întreg război cu procurorii. În ultimele zile, aceasta publică frecvent atacuri la adresa justiției, fapt semnalat inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii.
Primarul a cerut în instanță anularea raportului ANI, care a dus la deschiderea dosarului penal. Instanța a decis să respingă cererea lui Clotilde Armand, lăsându-i posibilitatea să facă recurs. USR-ista a invocat și anumite aspecte de neconstituționalitate, încercând să forțeze mâna judecătorilor sau chiar să sesizeze Curtea Constituțională. Totodată, avocații lui Armand au forțat și recuzarea judecătoarei care analiza cererea. Din nou, USR-iștii nu au avut câștig de cauză.
Curtea Constituțională nu are puterea să judece cazurile de corupție sau să verifice instituțiile statului. Tentativa lui Armand este una disperată și arată că nu are nimic pentru a se apăra. Avocații primarului au încercat o tergiversare în instanță, în speranța că procurorii se vor speria. Justiția, în viziunea USR, trebuie să fie un sistem care să le dea mereu dreptate politicienilor USR. În caz contrar, justiția nu e bună. Adică USR vrea o justiție care să răspundă la ordinele de partid.
Clotilde Armand a decis să organizeze tot procesul său pe Facebook și să decidă singură că nu e vinovată. În timp ce procurorii, singurii care au acces la toate probele, o contrazic și o pun sub urmărire penală.
„Acuzațiile nu se mai susțin încă din timpul verii, iar ancheta s-a șubrezit în ultimele luni”, precizează Armand, într-o încercare disperată de a-și salva imaginea în online.
Liga candidaților penali
Clotilde Armand demonstrează că nu are nicio problemă cu eticheta de candidat „penal”, așa cum USR-iștii o puneau în trecut altor politicieni. Primarul USR intră într-o ligă cu candidați penali, care nu s-au oprit atunci când procurorii i-au anchetat.
În 2016, Liviu Dragnea candida la alegerile parlamentare chiar dacă avea mai multe dosare penale. Trei ani mai târziu, fostul lider PSD a fost condamnat definitiv.
Elena Udrea, fost ministru, era și ea candidat în 2016, dorindu-și un mandat în Parlamentul României. Câțiva ani mai târziu, aceasta a fost condamnată la închisoare pentru corupție.
Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a candidat în 2016 chiar dacă era în arest preventiv. În 2020, a candidat din nou deși dosarul era în judecată. Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv, în 2023, a fugit în Germania, iar peste câteva zile Poliția Română îl va aduce în țară pentru a-și executa pedeapsa de 5 ani.
Marian Vanghelie candida, în 2016, la Primăria Sectorului 5, deși era anchetat pentru corupție. În 2021, fostul primar a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.
Clotilde Armand se înscrie în această ligă a candidaților penali. USR a abandonat tot ceea ce a promis în trecut și propune candidați care au probleme cu legea și atacă sistemul de justiție. Alegerile din 2024 vor aborda subiectul justiției, însă de această dată USR va fi în tribunale pentru a-și „salva” candidații penali.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News