Unsprezece persoane au fost oprite să intre la Festivalul Electric Castle deoarece aveau droguri asupra lor, în prima zi a evenimentului muzical, iar peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar niciuna nu a necesitat transport la spital.
Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că prima zi de desfăşurare a festivalului Electric Castle 2023 a fost una fără evenimente negative.
“Principalul obiectiv al forţelor de ordine a fost prevenirea incidentelor şi verificarea condiţiilor de siguranţă. Măsurile proactive şi dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului au urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranţă a accesului, precum şi gestionarea rapidă a oricăror evenimente. Astfel, obiectivul de prevenire a fost atins şi nu au fost înregistrate incidente de ordine publică”, se arată în comunicat.
Sursa citată a menţionat că specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog au realizat o serie de activităţi cu caracter preventiv, atât premergator începerii festivalului, cât şi pe perioada de desfăşurare a evenimentului, în urma cărora aproximativ 963 de persoane interesate au fost informate şi consiliate cu privire la efectele şi riscurile asociate consumului de substanţe interzise, reducerea consecinţelor negative asociate consumului, precum şi modalitatea prin care pot cere sprijin în caz de urgenţă.
“Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acţionat proactiv, concentrându-şi eforturile pe identificarea persoanelor care desfăşoară activităţi ilegale, inclusiv persoane care consumă sau încearcă să vândă substanţe interzise. Astfel, jandarmii, poliţiştii şi pompierii clujeni au aplicat 51 de sancţiuni contravenţionale (20 amenzi în valoare totală de 35.235 lei şi 31 avertismente)”, a precizat Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj.
Dintre acestea sancţiuni, 13 au fost date la regimul rutier, 28 pentru pentru nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor (26 avertismente şi 2 amenzi în valoare de 5.000 lei); patru pentru fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în valoare de 1.650 lei; trei sancţiuni pentru nerespectarea normelor privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, constând în două amenzi în valoare de 6000 de lei şi 1 avertisment scris; două sancţiuni pentru încălcarea unor norme privind transporturile rutiere în valoare de 12.000 lei; o sancţiune privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, constând în amendă în valoare de 2.610 lei.
“În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 11 persoane, identificate având asupra lor substanţe interzise la deţinere”, a mai transmis Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj.
Aceasta a menţonat că acţiunile de prevenire şi combatere nu au avut loc doar în zona de desfăşurare, atenţia forţelor de ordine fiind concentrată şi pe parcările, restaurantele şi barurile, respectiv campingul din zona apropiată locului de desfăşurare a festivalului.
De asemenea, structurile Ministerului Afacerilor Interne acţionează proactiv, desfăşurând activităţi pe mai multe paliere, la nivel naţional, inclusiv în gări şi autogări care au legături directe cu municipiul Cluj – Napoca.
Totodată, peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
“Echipajele implicate în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi de prim-ajutor din cadrul ISU Cluj şi Serviciului de Ambulanţă Cluj au acordat sprijin participanţilor, în următoarele situaţii: – 27 de traumatisme diverse (excoriaţii, contuzii, etc.); – alte 98 de cazuri cu afecţiuni medicale diverse (lipotimie, stări febrile, cefalee, cădere de la acelaşi nivel, hipertensiune arterială etc.). Nu au existat persoane care să necesite investigaţii suplimentare şi implicit transportul la spital”, a mai precizat Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News