Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția asupra agravării problemelor din sistemul medical: subfinanțarea sistemului de sănătate, personal insuficient, fapt ce conduce la supranormare, burnout și creșterea riscului de malpraxis, toate acestea afectând direct calitatea actului medical și, implicit, punând în pericol sănătatea populației generale.
Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția cu privire la două aspecte esențiale: În sănătate, întâlnim două Românii care fac să existe o discrepanță semnificativă în ceea ce privește accesul la servicii medicale . Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici pentru a acoperi necesitățile populației, iar pe de altă parte, există 26 de județe în care sunt doar 1-2 medici, la 1.000 de locuitori. Această diferență uriașă pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor, din aceste zone defavorizate – precizează organizația, într-un comunicat.
În plus, criza medicilor de familie este profundă iar numărul localităților din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creștere. „Această situație restricționează accesul la îngrijirea medicală primară, ceea ce poate avea consecințe grave pentru sănătatea populației. Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că peste 10 ani ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie. În același timp , intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situația este alarmantă și necesită măsuri concrete și coerente, dar și investiții în viitorul sistemului medical”.
CMR atrage atenția că, în ciuda acestor situații semnalate, autoritățile continuă să ia decizii care agravează situația.
Una dintre ele: Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce privește resursa umană din sănătate, în condițiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică.
A doua urmare: Scăderea dramatică a bugetului alocat pentru medicina de familie . În 2024, bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25%, față de anul precedent. „Această reducere drastică a resurselor financiare arată incoerență în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate , precum și a celo r de retenție în zonele deficitare și creează dificultăți în funcționarea cabinetelor de medicină de familie existente . În acest fel este pus în pericol accesul populației la asistența medicală primară cu efecte dramatice imediate, dar și pe termen lung”.
Este imperativ ca factorii de decizie să ia în considerare aceste probleme, cu prioritate și seriozitate, și să caute soluții sustenabile și eficiente, pentru a asigura un sistem de sănătate funcțional și accesibil pentru populație, mai spune CMR.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News